ALU PERSPEKTIVA 2021

Završna izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti na četiri lokacije

14.06.2021 u 12:36

Bionic
Reading

Završna godišnja izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu "ALU Perspektiva 2021", na kojoj se predstavljaju najbolji radovi studenata svih odsjeka nastali tijekom godine, postavljena je u prostorima ALU na četiri lokacije.

Kroz projekt ALU Perspektiva Akademija se još jednom otvara prema građanstvu, ali dodatno i prema stručnoj javnosti, a na izložbi se mogu pogledati radovi studenata svih odsjeka - slikarskog, grafičkog, kiparskog, nastavničkog, animiranog filma, novih medija te konzerviranja i restauriranja, ističe se u priopćenju.

"Unatoč svim izazovima koji su obilježili proteklu akademsku godinu uspjeli smo na Akademiji likovnih umjetnosti zatvoriti još jedan obrazovni ciklus te nas izuzetno veseli kroz ovu izložbu našim vjernim pratiteljima prezentirati ponajbolje radove naših studenata", rekao je u povodu izložbe dekan ALU Tomislav Buntak.

Akademija likovnih umjetnosti ove godine obilježava 114. godišnjicu i jedna je od umjetničkih akademija više od 350 godina starog zagrebačkog sveučilišta. Osnovana je kao Viša škola za umjetnost i umjetni obrt na prostoru nekadašnjeg Kraljevskog zemaljskog rodilišta. Početak Akademije bio je organiziran oko rada šest atelijera tada najpoznatijih likovnih umjetnika (R. Frangeša Mihanovića, R. Valdeca, R. Auera, O. Ivekovića, B. Csikosa Sesije, M. Clementa Crnčića).

Od svojih početaka Akademija je snažno djelovala na čitav kulturni život Zagreba, a njezini nastavnici i tijekom godina nastavili su oblikovati zagrebački vizualni identitet. Akademija se tijekom svoje duge povijesti mijenjala te otvarala nove odjele i usmjerenja, uvodeći u program nove umjetničke prakse, ali istodobno čuvajući svoje tradicije, primjerice u kvalitetnoj nastavi crtanja.

Izložba je popraćena i na mrežnim stranicama Akademije (www.alu.unizg.hr) te na FB profilu Akademije.

Studentska završna izložba može se pogledati u glavnoj zgradi Akademije u Ilici 85 te u prostorima na Jabukovcu 10, u Zamenhofovoj 14 i Teslinoj 12, a ulaz je besplatan.

Izložba je otvorena do 25. lipnja.