JOŠ JEDAN USPJEH

'Žar ptica' Borisa Bućana među 300 najboljih plakata na svijetu

03.08.2020 u 09:43

Bionic
Reading

Antologijski plakat Borisa Bućana 'Žar ptica' našao se među 300 najboljih na svijetu, uz bok nedavno preminulog Miltona Glasera, potom Henrija de Toulouse-Lautreca, Davida Hockneyja i Andyja Warhola. Knjigu 'Plakati. Vizualna povijest' izdao je britanski izdavač Thames&Hudson, a priredile su je Gill Saunders i Margaret Timmers iz londonskog muzeja Victoria&Albert.

Knjiga 'Plakati. Vizualna povijest' podijeljena je u sedam tematskih poglavlja te kroz preko 300 primjeraka nudi sveobuhvatnu povijest plakata - od Art Nouveaua, modernizma, Art Decoa, psihodelije i punka.

Pored radova A. M. Cassandre, Henrija de Toulouse-Lautreca, Alphonsea Muche, Miltona Glasera, Paule Scher i Petera Geea, u poglavlju 'Performans i zabava', našla se i 'Žar ptica', plakat Borisa Bućana iz 1982., rađen za splitski HNK uz izvedbu baleta Igora Stravinskog. Bućan je i jedini umjetnik s ovih prostora uvršten u izdanje.

'Bilo gdje da izlažem, u New Yorku, Londonu, Parizu, inzistiraju na Žar ptici i meni je to drago, nije mi palo napamet protestirati, to jest važan rad. To se događa s nekim radovima. Nešto ljudi, jednostavno, vole. Neki bi rekli da je to komad dobre umjetnosti', rekao je Bućan za Jutarnji.