PREDAVANJE U MSU

Zamršene tkanine: Umjetnički pogled na tekstilni dizajn Otti Berger

05.04.2019 u 14:48

Bionic
Reading

Njemačka umjetnica i teoretičarka kulture Judith Raum u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 8. travnja u 18 sati održat će predavanje o tekstilnom dizajnu Otti Berger, najznačajnije hrvatske studentice na Bauhausu, profesorice tkanja i žrtve holokausta

Judith Raum će performativno predavanje izvesti povodom 100. obljetnice osnutka Bauhausa, visoke škole za arhitekturu i oblikovanje koju je 1919. u Weimaru osnovao arhitekt Walter Gropius, a koja je tijekom svojeg kratkog, ali plodnog razdoblja promijenila tijek europskog poimanja dizajna i arhitekture.

Otti Berger (Zmajevac, 4. listopada 1898. – Auschwitz, travanj 1944.) bila je hrvatska dizajnerica koja nakon zagrebačke akademije, u prosincu dolazi u Dessau i od 1. siječnja 1927. studira na Bauhausu. Pripremni tečaj pohađa kod Lászla Moholy-Nagya, a sluša i predavanja Vasilija Kandinskog i Paula Kleea koja će imati velik utjecaj u njenom umjetničkom radu.

  • +35
Bauhaus - studenti s naših područja Izvor: Promo fotografije / Autor: BAUNET

U listopadu 1927. upisuje drugi semestar u tekstilnoj radionici te 1930. prima Bauhaus diplomu br. 31. Nakon završetka studija, na preporuku Gunte Stölzl počinje voditi tkalačku radionicu i postaje zamjenica voditeljice tekstilne radionice.

Bauhaus napušta 1932. te u Berlinu otvara vlastiti 'Atelje za tekstil'. Otti je prva tekstilna dizajnerica koja je patentirala uzorak tkanine 'Lame – Plume' (London) 1938.

Zbog bolesti majke vraća se u Zmajevac, odakle je 1944. deportirana u Auschwitz i pogubljena.

Uvod u predavanje Judith Raum o Otti Berger, s osvrtom na žene u Bauhausu, dat će viša kustosica MSU-a Vesna Meštrić.

U Muzeju se istovremeno može razgledati izložba 'Josef i Anni Albers - putovanje kroz slijepo iskustvo', koja prikazuje 63 rada bauhausovaca Josefa i Anni Albers, pionira modernizma 20. stoljeća. Otvorena je do 21. travnja.