'LJUBAV I OTPOR'

Otvorena prva velika retrospektiva svestrane umjetnice Ivane Popović

21.03.2019 u 21:02

Bionic
Reading

Velika retrospektivna izložba 'Ljubav i otpor' Ivane Popović otvorena je u četvrtak navečer u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) s više od 250 radova koji autoricu predstavljaju u svestranosti njezina stvaralaštva, od područja kazališta, kostimografije, performansa, kiparstva do mode, slikarstva, crteža, primijenjene umjetnost i produkt dizajna

Umjetnica, koja je za života ispreplitala sva ta područja stvarajući u različitim medijima, predstavljena je na 2. katu MSU-a, u Prostoru za povremene izložbe, nizom originalnih radova, fotografijama eminentnih domaćih fotografa koji su pratili njezin rad i javno djelovanje, dokumentacijom, video- snimcima performansa i kazališnih predstava, kostimima koje je radila za neke od najznačajnijih predstava.

Iz modnog segmenta njezina rada posebno se ističu 'Žrtve mode' i 'Standard konfekcija', a iz vizualnog skulpture - najznačajnija dva ciklusa Promatrači i Babuške te, među ostalim, ciklusi Super Sing te slike nastale na Palmižani.

Ivančević: Humanizam je imanentan u radu Ivane Popović

Autorica i kustosica izložbe 'Ljubav i otpor' Nataša Ivančević, rekla je kako je izložba nastala nakon dvogodišnjeg istraživanja opusa prerano preminule umjetnice koji nije bio obrađen. Uslijedilo je prikupljanje brojnog materijala u čemu joj je u velikoj mjeri pomogla umjetničina majka Leposava Popović.

'Kada sam počela raditi na izložbi nisam mogla ni predvidjeti koliko je toga uspjela napraviti, u to vrijeme su bili prikupljeni samo portreti Bad - Bad Boys, i malo 'Promatrača', no kada se saznalo da se priprema izložba materijali su samo počeli stizati', istaknula je.

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Ivančević kaže kako je humanizam imanentan u radu Ivane Popović, odakle i naziv izložbe. 'Svi koji su je poznavali znaju kako je ljubav bila u središtu njene osobnosti, a otpor se odnosi na to što je kroz subverzivne pristupe izražavala kritičnost i upozoravala na razne anomalije u društvu', istaknula je.

Uz brojne poklonike rada Ivane Popović iz svijeta umjetnosti i mode, na izložbi su bile umjetničine kćeri i majka Leposava Popović koja je zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu i pokazali svoju ljubav i suosjećanje za Ivanu.

U ime zagrebačkog gradonačelnika brojne okupljene posjetitelje MSU-a pozdravila je Eva Brunović, a izložbu je otvorio državni tajnik Ivica Poljičak.

Izložbu prati katalog - monografija na 376 stranica i s 430 fotografija, koja počinje i završava s Ivanom Popović, otvara je njezin intervju iz časopisa Metro iz 1995., a zatvara tekst o 'Promatračima'.

Tu su još tekstovi Ive Šimata Banova, njezina profesora s Akademije likovnih umjetnosti, dramatičara Vladimira Stojsavljevića koji ju je pratio od samih početaka, Martine Petranović koja je popisala njezinu kostimografiju, a Ivan Vidić podsjetio je na njezinu zanimljivu osobnost.

Tekst Dragana Živadinova predstavlja ju kao predstavnicu zadnje avangarde 20. stoljeća, Marka Peljhana podsjeća na projekt Makrolab, Lea Vene koja piše o segmentu mode, Suzana Marjanić o performansima, Ivan Salečić o cjelokupnosti opusa s fokusom na modu te urednice monografije Nataše Ivančević o autoričinom radu na području likovne umjetnosti.

Tijekom trajanja izložbe na medijskoj fasadi MSU-a prikazivat će se animacija 'Ivanin pogled' Markana Radeljića, a muzejska trgovina pripremila je poseban suvenirski program.

  • +8
Ljubav i otpor Ivane Popović Izvor: Licencirane fotografije / Autor: John Pavlish

Umjetničkim aktivizmom Ivana Popović preispitivala je društvene fenomene

Ivana Popović (1968-2016) diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1993. godine. Još kao studentica djelovala je na nezavisnoj suvremenoj kazališnoj sceni, vodeći kazališne skupine - Studio kinetičke figurativne skulpture 'Linija manjeg otpora' i Virus Teatar Michelangelo.

Već od prvih izvedbi (revija šešira u Kulušiću 1989., predstava Ribizl bomba na Eurokazu 1991.) razabiru se elementi koji će trajno obilježiti njezin rad, od sklonosti igri, parodiji, travestiji i ironiji do skulpturalnosti kostima i preobrazbi tijela kostimom, kao i umjetnički aktivizam u skladu s kojim je kritički sagledavala, preispitivala, i ismijavala mnoge društvene fenomene poput nametnutih jednoobraznih standarda ljepote i odijevanja, nacionalizma, etno-kiča i malograđanštine.

Ostvarila je opsežan kostimografski opus za više od dvadeset predstava u Sloveniji i Hrvatskoj (na predstavama Montažstroja, Dragana Živadinova, Marka Peljhana, Ivice Buljana, Krešimira Dolenčića, Ivana Lea Leme i drugih).

U modnom dizajnu djelovala je neovisno o lokalnoj modnoj sceni, neopterećena svjetskim trendovima, svu odjeću šivala je sama, naglašavajući rad s prirodnim materijalima. Ručno je bojala i oslikavala tkanine, kojima je pristupala kao obliku kiparenja. Serijom projekata 'Žrtve mode' i 'Standard konfekciji' daje kritiku modnog sistema.

  • +3
Ivana Popović Izvor: Pixsell / Autor: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Radila je slike, kolaže, crteže, skulpture, instalacije. Nije ju zanimalo istraživanje forme, već prikaz trenutka i doživljaja, prijenos emocija i priče, uvijek s čovjekom u središtu. Modelirala u glini, a pamti se njezinih 10 000 figurica Promatrača, što je njezin posljednji kiparski projekt.

Izložba će biti otvorena do 28. travnja, a pratit će ju bogati edukativni program za sve uzraste, predavanja, vodstva.

Za svečanosti otvorenja studenti Akademije dramske umjetnosti pripremili su performans 'Žrtva mode', dok posebna izložba u predvorju Muzeja predstavlja radove studenata Tekstilno- tehnološkog fakulteta i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna inspirirane njezinim stvaralaštvom. Otvorenje je pratio i glazbeni program, s DJ Markanom te dvojcem Mr. Lee&IvaneSky.