12. izdanje

Andreja Kulunčić, Vesna Pokas i Nora Turato pozvane na izložbu HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost

13.03.2019 u 11:08

Bionic
Reading

Međunarodno stručno povjerenstvo 12. izložbe HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost pozvalo je na izlaganje tri autorice, koji dobivaju 7 tisuća kuna za potporu produkcije rada, a ove godine to su: Andreja Kulunčić, Vesna Pokas i Nora Turato.

HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost najveća je i ujedno jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj. Izložba odabranih radova tijekom proteklih se jedanaest godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni, a izborom od trideset do četrdeset radova ravnopravno su se na izložbama prezentirali i nagrađivali umjetnici svih generacija s radovima u različitim medijima.

Bili smo na eksplozivnom nastupu Nore Turato i uvjerili se zašto slovi za europsku zvijezdu u usponu

Radove ocjenjuje i odabire međunarodno stručno povjerenstvo, koje je ove godine u sastavu: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, predsjednica stručnog povjerenstva HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost; Andreas Hoffer, kustos Kunsthallea u Kremsu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar te Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a. Stručno povjerenstvo svake godine dodjeljuje tri otkupne nagrade: prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća kuna, drugu nagradu u iznosu od 45 tisuća kuna i treću nagradu u iznosu od 40 tisuća kuna.

Nagrada publike u iznosu od 10 tisuća kuna isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe. Posebnost ove godine uvođenje je nove nagrade u kategoriji za mlade u iznosu od 20 tisuća kuna koja se dodjeljuje jednom mladom autoru ili autorici. Nagrada publike i nagrada za mlade nisu otkupne i isplaćuju se autorima kao poticaj za daljnji rad. Natječaj za dodjelu HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost otvoren je do 18. ožujka 2019., a izložba će trajati od od 17. svibnja do 9. lipnja.

Andreja Kulunčić samostalna je likovna umjetnica. Diplomirala je kiparstvo 1991. na Fakultetu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu. Između 1992. i 1994. studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Budimpešti. Svojim radovima na multidisciplinaran i angažiran način propituje različite aspekte društvenih odnosa i društvene prakse. Doživljavajući umjetnički rad kao istraživanje, proces suradnje, sukreiranja i samoorganizacije u svom radu često potiče interakciju s različitim vrstama publike, od koje zahtijeva aktivnu suradnju i „dovršavanje“ djela. Njezin rad je dosad predstavljen na međunarodnim izložbama kao što je Documenta 11 u Kasselu, Manifesta 4 u Frankfurt na Majni, 8. Istanbul Biennial, Liverpool Biennial 04, 3. Tirana Biennial, 10. Trijenale Indije u New Delhiju. Živi u Zagrebu, gdje predaje na Akademiji likovnih umjetnosti na smjeru Novi mediji.

Vesna Pokas samostalna je likovna umjetnica i članica HDLU-a. Interfakultetski studij Akademije likovnih umjetnosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu završila je 1984., a od 1982. izlaže na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni. U svom radu fokusira se na konkretne prostore, bilo interijere bilo eksterijere, čije zadatosti ispituje i koristi kao polazište za osmišljavanje njihovih privremenih transformacija. Materijali koje integrira u prostor minimalna su intervencija i tek su instrumenti drukčijeg i uopće svjesnijeg doživljavanja njegova karaktera. Ambijent time postaje mjesto kontemplacije njegove vrijednosti i potencijala za posjetitelja. Vesna Pokas živi i radi u Zagrebu.

  • +2
Nora Turato u zagrebačkoj Oazi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Oaza/Karla Jurić

Nora Turato samostalna je umjetnica. Između 2009. i 2013. studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Gerrit Rietveld u Amsterdamu, a u sklopu sveučilišta ArtEZ u Arnhemu u Nizozemskoj 2016. završila je magisterij grafičkog dizajna Werkplaats Typographie. Dvije je godine provela na rezidenciji na Rijksakademie u Amsterdamu. U posljednje dvije godine izlagala je i/ili izvodila performanse u Beursschouwburgu u Bruxellesu, Kunstmuseumu Liechtenstein, bečkom mumoku, na Manifesti 12 u Palermu, u KW Institute for Contemporary Art u Berlinu, Centre d’Art Contemporain Genève, Bonner Kunstvereinu i dr. Performansi Nore Turato prvenstveno su verbalne recitacije, dinamični monolozi kojima pozornost publike neprestano prebacuje sa sadržaja koji ih suočava s relevantnim temama današnjice na dikciju, zvuk i ambijent. Živi i radi u Amsterdamu.