IZLOŽBA JOSEFA I ANNI ALBERS

'Putovanje kroz slijepo iskustvo': Doživite apstraktnu umjetnost uz pomoć dodira i sluha

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 09.01.2019 09:42
  • Objavljeno 09.01.2019 u 09:42
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti 10. siječnja otvara izložbu 'Josef i Anni Albers: Putovanje kroz slijepo iskustvo', posvećenu baštini čuvenih umjetnika i profesora Bauhausa, supružnicima Josefu i Anni Albers čiji će radovi putem taktilnih modela i senzornih studija biti prilagođeni osobama s oštećenjima vida

Multisenzorna izložba prikazuje 63 rada Josefa i Anni Albers, pionira modernizma 20. stoljeća te ključnih ličnosti za razvoj apstraktne umjetnosti i umjetničke edukacije u svijetu, u godini obilježavanja 100. obljetnice Bauhausa.

Ravnateljica MSU Snježana Pintarić rekla je da se radi o dosta kompleksnom projektu te da je MSU treća lokacija na kojoj je postavljena. Mnogi hrvatski umjetnici stvarali su pod utjecajem Bauhausa, dodala je.

Sve radove prate taktilne reprodukcije koje omogućuju svim posjetiteljima istraživanje djela putem dodira i sluha.

Voditeljica Odjela za odnose s javnošću Atlante Servizi Culturali, Giulia Grassini, izrazila je uvjerenje da će izložba biti jedinstveno estetsko iskustvo ne samo za slijepe nego i za osobe koje vide a koje će na ovaj način moći doživjeti umjetnost drugim osjetilima – dodirima i zvukovima.

  • +13
  • +10

Konferencija u MSU povodom izložbe 'Josef i Anni Albers - putovanje kroz slijepo iskustvo'

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Iznimno vrijedni radovi, posuđeni iz Fundacije Josefa i Anni Albers (Connecticut, SAD) uključuju pregled njihova stvaralaštva od ranih studija nastalih 20-ih godina prošloga stoljeća pa sve do ulja i grafika iz 1960-ih i 70-ih, predstavljajući najveću izložbu čuvenih supružnika, profesora i umjetnika Bauhausa na ovim prostorima.

U uvodu kataloga u ime nositelja projekta Atlante Servizi Culturali, Gregorio Battistioni ističe da su dosadašnje izložbe za slijepe gotovo uvijek izbjegavale djela apstraktne umjetnosti, te da je koncept izložbe oslobađanje figurativnosti i omogućavanje putovanja kroz slijepo iskustvo.

Izložba je koncipirana tako da može sveobuhvatno prenijeti život dvoje umjetnika, njihovo podučavanje, umjetnički razvoj i strast, kaže.

Voditelj Pedagoškog odjela Fundacije Josefa i Anni Albers Fritz Horstman rekao je da je materijal bio od najvećeg interesa za oboje umjetnika. Bili su udubljeni u svaki aspekt materijala manipulirajući njegovim fizičkim pojavnostima, dodao je Horstman i naglasio da francuski izraz za materijal obuhvaća strukturu, teksturu i fakturu.

'Kad je došao u Ameriku i nije znao jezik, Josef je svojim studentima rekao: 'Ja sam ovdje da vam otvaram oči'. To je značilo da im je želio otvoriti sva osjetila', rekao je Horstman dodajući da zato posjetiteljima izložba nastoji omogućiti da umjetnost Josefa i Anni Albers osjete dodirom i sluhom.

Izložba se otvara 10. siječnja u 18 sati u MSU galeriji i traje do 21. travnja. Dio je partnerskog projekta 'Voyage Inside a Blind Experience' koji je sufinanciran programom EU Kreativna Europa, a proizašao je iz suradnje talijanske organizacije Atlante Servizi Culturali, američke institucije The Josef and Anni Albers Foundation, Instituta za slijepe u Milanu, te tri europska muzeja: Santa Maria della Scala u Sieni, Glucksmann Art Gallery u Corku i zagrebačkog MSU-a.

Josef Albers (Bottrop 1888. – New Haven 1976.) bio je slikar, dizajner, profesor i teoretičar boja koji se bavio propitivanjem mogućnosti materijala. Anni Albers (Annelise Elsa Frieda Fleischmann, Berlin 1899. – New Haven 1994.) bila je slikarica, tkalja i profesorica koja je uvidjela ekspresivni potencijal tkanina pretvarajući ih u apstraktna umjetnička djela.

Oboje su svoj pionirski rad započeli u okviru škole Bauhaus, napustili figurativnu reprezentaciju i ostatak života posvetili istraživanju apstraktne umjetnosti i njezinih mogućnosti, istraživanju oblika i boja te prezentaciji umjetnosti koja može biti doživljena različitim osjetilima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!