Započeo 20. Virkas

Zajedničkom predstavom Kazališta Virovitica i GDK Gavella otvoreni su jubilarni Virovitički kazališni susreti

13.02.2024 u 10:34

Bionic
Reading

Svečanom premijerom predstave “Krivi Billy s Inishmaana” Kazališta Virovitica i Gradskog dramskog kazališta Gavella, u petak, 9. veljače započelo je jubilarno 20. izdanje Virkasa - Virovitičkih kazališnih susreta. Riječ je o jednom od najvećih kazališnih događaja u Hrvatskoj, koji se od 9. veljače do 9. ožujka održava u Virovitici te pred publiku donosi 12 predstava iz repertoara vodećih domaćih i regionalnih kazališnih kuća, od Zagreba, Osijeka i Dubrovnika do Novog Sada i Zenice te dakako Kazališta Virovitica.

Predstava 'Krivi Billy s Inishmaana' nastala je u režiji Dražena Ferenčina u koprodukciji Kazališta Virovitica s Gradskim dramskim kazalištem Gavella iz Zagreba. Riječ je o drami Martina McDonagha, a u domaćoj adaptaciji ove kazališne predstave glavne uloge igraju Goran Vučko, Sven Šestak, Draško Zidar, Anja Đurinović… Nakon premijere u sklopu Virkasa, predstava će svoju zagrebačku premijeru imati 21. ožujka u GDK Gavella, stoji u priopćenju.

Po otvorenju, u narednih mjesec dana u sklopu Virkasa slijede izvedbe više od deset hvaljenih i nagrađivanih predstava iz čitave Hrvatske i regije, dok će se cjelokupni program festivala održavati na čak četiri lokacije; osim u Virovitici, dio predstava bit će izveden i u Slatini, Suhopolju i Pitomači.

Program 20. Virkasa ove godine tako pred publiku donosi niz hvaljenih predstava renomiranih kazališnih kuća, među kojima su: 'Kad svijeće dogore' Teatra Erato i HNK Zagreb, nastale prema romanu Sandora Maria i u režiji Branka Ivande, a u kojoj glavne uloge nose Siniša Popović, Goran Grgić, Zrinka Cvitešić i Iva Mihalić; iz repertoara BNP Zenica pred virovitičku publiku stiže 'Tri dana', nagrađivana predstava Romana Sikore, koju je i sam autor definirao kao crnu komediju; INK Gradsko kazalište Pula na Virkasu sudjeluje s hvaljenom predstavom 'Majka i dijete' duodramom nastalom prema tekstu norveškog autora Jona Fossea, a u režiji Matije Ferlina, čije glavne uloge iznose Jadranka Đokić i Ugo Korani.

Uz navedene, program Virkasa obogaćuju i istaknute predstave Kazališta Marin Držić i Dubrovačkih ljetnih igara - 'Vidi kako Lokrum pere zube', zatim HNK u Osijeku - 'Čaruga', HNK u Varaždinu - 'Legenda', riječkog HNK Ivan pl. Zajc - 'U ritmu Broadwaya', Kulturnog centra Osijek - 'Plišana revolucija', Doma kulturne Sisak i Teatra Exit - 'Početak', te zajedničke koprodukcije predstava 'Testosteron', iza koje stoje Teatar Exit, Ludens Teatar i Kulturni centar Osijek i 'Što na podu spavaš' koja je nastala u suradnji SNP Novi Sad, GDK Gavella, NP Sarajevo i MESS Sarajevo.

Sa svojom bogatom stogodišnjom tradicijom i s više od deset tisuća izvedenih predstava, Kazalište Virovitica nalazi se među deset najboljih u Hrvatskoj, po broju predstava i gostovanja te kroz čitavu godinu doprinosi kulturnom bogatstvu virovitičke zajednice. Kao jedan od ključnih programa kazališta razvio se upravo Virkas - danas jedno od najvećih kazališnih događaja u Hrvatskoj, koji ove godine obilježava svoje jubilarno 20. izdanje i donosi najbogatiji program festivala do sada.

Ulaznice za ovogodišnje jubilarno 20. izdanje Virkasa dostupne su u prodaji, a detaljan program i sve ključne informacije mogu se pronaći na službenim stranicama Kazališta Virovitica.