U ZAGREBU

ZagrebDox: HT nagradu publike osvojio hrvatski film 'Susjedi'

03.03.2019 u 14:52

Bionic
Reading

Najboljim filmom 15. ZagrebDoxa prema glasovima publike proglašen je hrvatski film 'Susjedi' u režiji Tomislava Žaje, promatrački dokumentarac o ljudima s psihičkim poteškoćama koji napuštaju instituciju nakon desetljeća provedenih u izolaciji.

Dodjela HT nagrade publike održat će se u nedjelju navečer, a Žajin film će s prikazati na čak četiri projekcije.

ZagrebDox tradicionalno posljednji dan festivala, nakon subotnje dodjele nagrada, prikazuje program The Best of Fest, od 12 do 22 sata, sa svim nagrađenim filmovima i dodatnim projekcijama nekih od najatraktivnijih naslova.

Na programu su dobitnici Velikog pečata u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji "Na planini" Shena Jianhue, film o životu, umjetnosti i kulturi u izoliranom selu u kineskoj pokrajini Yunan i "Una Primavera" redateljice Valentine Primavere, koja kamerom prati majku na njezinom osobnom putovanju prema neizvjesnoj budućnosti i oslobađanju od obiteljskog nasilja.

Od nagrađenih filmova tu su i dobitnik Malog pečata "Još se snima" u režiji Saeeda Al Batala i Ghiatha Ayouba, portret generacije koja je preživjela sirijsku katastrofu, Nagrade FIPRESCI Međunarodne federacije filmskih kritičara "Pospane priče" Luce Magija, u kojem redatelj bilježi ispovijesti beskućnika u predgrađu jednog talijanskog grada.

Prikazat će se i film koji je osvojio nagradu Movies that Matter "Lake lekcije" u režiji Dorottyje Zurbó, koji prati 17-godišnju Somalijku koja je pobjegla iz svoje zemlje i pokušava se integrirati u mađarsko društvo.

Iz programa Teen Dox predstavlja se od deset srednjoškolaca nagrađeni film "Sajam znanosti" Cristine Constantini i Darrena Fostera o skupini mladih ljudi koji sudjeluju na međunarodnom sajmu znanosti i inženjerstva.

  • +16
U Kaptol Boutique Cinema dodijeljene su nagrade filmskog festivala ZagrebDox Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Prikazat će se i dobitnik Nagrade Mojoj generaciji – koju dodjeljuje Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa, filmu autora svoje generacije, film "Nastavit će se" Ivarsa Seleckisa, u kojemu taj kroničar promjena u latvijskom društvu, sa zanimanjem i nježnošću promatra novu generaciju mladih i njihove obitelji.

Dodatne projekcije najtraženijih filmova

Uz pobjedničke naslove, nedjelja je na ZagrebDoxu rezervirana i za dodatne projekcije najtraženijih filmova.

Među njima su film Floriana Opitza "Greška sustava" koji postavlja pitanje zašto smo toliko opsjednuti pojmom ekonomskog rasta, potom film iz Glazbenog globusa "Gdje si, João Gilberto?" Georgesa Gachota, potraga za tim legendarnim brazilskim glazbenikom i jednom od utemeljitelja bossa nove, te "Papa Franjo, čovjek od riječi" Wima Wendersa, koji u kombinaciji otvorenih razgovora s papom Franjom donosi portret aktualnog poglavara Katoličke crkve.

  • +7
Otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Zagrebačka publika imat će priliku vidjeti i ovogodišnjeg dobitnika Oscara u kategoriji za najbolji dokumentarni film "Free Solo", koji prati američkog penjača Alexa Honnolda u pripremama za uspon na El Capitan, bez užadi i druge sigurnosne opreme.

Tu je i film "Studio 54" Matta Tyrnauera,priča je o legendarnom njujorškom Studiju 54, središtu ekscesa i hedonizma 1970-ih, magnetu za glamurozne zvijezde, usputni seks, brda kokaina i utočištu za društvene otpadnike i queer ekipu.

Dokumentarni film Emira Kusturice "El Pepe, jedan uzvišen život", koji će se premijerno prikazati na festivalu u nedjelju navečer, prikazuje posljednjeg urugvajskog predsjednika, političkog aktivista, nekadašnjeg gerilskog boraca i pripadnika latinoameričke ljevice Joséa "Pepea" Mujicu.