KOMUNIKACIJA I MOBILNOST

Zagrebački salon bavi se pomicanjem granica

28.04.2014 u 14:12

Bionic
Reading

"Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost" središnja je tema ovogodišnjeg, 49. zagrebačkog salona posvećenog primijenjenim umjetnostima i dizajnu, koji će se održati u Zagrebu od 17. lipnja do 3. srpnja, a za koji su do 14. svibnja otvorene prijave na natječaju Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti ULUPUH.

Središnja izložba održat će se u Tehničkom muzeju, prateća izložba "Komunikacijski kodovi i greške u komunikaciji" u Galeriji Karas, a još jedna prateća izložba "Laboratorij nove stvarnosti/distorzije" u Galeriji ULUPUH, a natječaj je raspisan za sve tri izložbe.

Zagrebački salon, utemeljen 1965., nacionalna je izložba recentnih likovnih ostvarenja i godišnja smotra suvremenog umjetničkog stvaralaštva posvećena naizmjence vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu, odnosno primijenjenim umjetnostima i dizajnu.

Na ovogodišnji natječaj se mogu prijaviti radovi autora ili autorskih grupa u bilo kojem od umjetničkih medija, a s obzirom da je riječ o izložbama primijenjenog stvaralaštva i dizajna, podrazumijevaju se svi kvalitetni radovi s tog područja.

Radovi, nastali od 2011. do 2014., prijavljuju se isključivo online, a sve će ih pregledati i odabrati za izlaganje selektorica Višnja Slavica Gabout te Ocjenjivački sud u kojemu su Damir Mataušić, Maja Franković, Branko Franceschi, Frano Dulibić, Nina Režek-Wilson i Branka Benčić.

Rezultati selekcijskog postupka bit će objavljeni 23. svibnja na mrežnoj stranici ULUPUH-a, www.ulupuh.hr, a svi radovi koji će biti odabrani za izlaganje na Salonu konkuriraju za glavne nagrade. Dodijelit će se Velika nagrada, tri jednakovrijedne nagrade te nagrada za najboljeg mladog autora do 35 godina. Ocjenjivački sud hrvatske sekcije AICA-e dodjeljuje posebnu nagradu. Dobitnik Velike nagrade dobiva mogućnost samostalne izložbe na idućem Zagrebačkom salonu primijenjenih umjetnosti i dizajna.

Po riječima selektorice Višnje Slavice Gabout, umjetnici su se uvijek među prvima borili za pomicanje granica, a kad je to bilo izboreno, donijelo je i uspostavu drukčijih odnosa, umjetničkih i unutar toga medijskih, perceptivnih, značenjskih te šire, socijalnih, društvenih, mentalnih, komunikacijskih.

"Privilegija suvremene primijenjene umjetnosti je da u svakodnevnom životu, u javnim i otvorenim prostorima, koristeći utilitarnost kao komunikacijsku točku dodira i kao vizualni manevar, može uspostaviti komunikacijsku protočnost, pa kroz lako čitljivi kôd vizualno kontaktirati, a onda aktivirati i društveno intervenirati. Jer u današnje vrijeme, jedini održivi model umjetnosti, pogotovo one primijenjene i dizajna, je njezin suživot s društvom, izazivanje društvene reakcije i očekivanje društvenog komentara", ustvrdila je selektorica u najavi ovogodišnje teme Salona.