kinoteka

Zagrebačka premijera dokumentarca o konceptualnom umjetniku Vladimiru Dodigu Trokutu

05.11.2019 u 11:42

Bionic
Reading

Zagrebačka premijera dokumentarnog filma Vladimire Spindler 'Prijateljstvo s Trokutom' održat će se u pondejeljak, 11. studenog u kinu Kinoteka

Riječ je o svojevrsnom filmskom hommageu konceptualnom umjetniku Vladimiru Dodigu Trokutu, koji je iznenada preminuo prije nešto više od godinu dana.

Redateljica Vladimira Spindler, nakon uspješnog kratkog dokumentranog filma 'Zašto plačes, mama?' u kojem je razotkrila svoju intimu i borbu s depresijom, ponovo se okušala u instimističkoj priči, ovoga puta o prijateljstvu s Vladimirom Dodigom Trokutom, osebujnim likovnim umjetnikom, sakupljačem umjetnina, galeristom i mistikom, najpoznatijem po osnivanju prvog svjetskog Anti-muzeja.

  • +2
Vladimira Spindler 'Prijateljstvo s Trokutom' Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

No, ta dobro poznata javna persona autoricu nije isuviše ineteresirala, naprotiv, ona u filmu 'Prijateljstvo s Trokutom' nastoji razotkriti drugu, manje poznatu stranu njegove osobnosti- njegov odnos sa sinom na kojega je silno ponosan, brigu oko nestalog mačka koji mu godinama pravi društvo, peripetije oko prostora za čuvanje umjetnina, te, u konačnici, njihov međusobni odnos pun brige i nježnosti, odnos pomalo nalik na onaj oca i kćeri, gdje jedno o drugom brinu i dijele savjete za preživljavanje u svijetu koji nema previše razumijevanja za umjetnike i, u njegovom slučaju, boeme. I sve to, a da Spindler kamerom jedva napusti prostor Trokutovog podrumskog stančića.

'Prijateljstvo s Trokutom' tako se pretvorilo u više od običnog biografskog filma koji niže faktografiju, a prijateljstvo redateljice s umjetnikom pretvorilo se u jedan gotovo obiteljski odnos.

Projekciju filma će popratiti izložba Trokutovih radova koju je omogućila Zaklada Trokut. 'U pokušaju sublimacije malog dijela opusa umjetnika posvećene jedinstvenom Trokutovu anti-muzeju, u sklopu izložbe bit će predstavljena već poznata dijela koja ukazuju na pogrešnu i ponekad paradoksalnu kontra-povijest osporavanja umjetničkih institucija kroz anti-umjetnost. Riječ je o edukativnoj retrospektivi koja istražuje krajnje granice umjetnosti kroz njegove tehnike i konotacije suvremene umjetnosti' stoji u najavi premijere i izložbe.