OD 7. DO 17. STUDENOGA

Što donosi ovogodišnji Zagreb Film Festival? Organizatori: Bili smo na koljenima, no uzdignute glave i punog srca idemo dalje

29.10.2019 u 15:18

Bionic
Reading

Stotinu filmova, 12 programa, 11 dana trajanja, 8 zagrebačkih lokacija i 20 gradova diljem Hrvatske, ovogodišnji je brojčani opis Zagreb Film Festivala koji će se, zbog gubitka kina Europa, održati na novim lokacijama, ali, kako ističu organizatori, 'sa srcem na (pravom) mjestu' i u jednom od boljih izdanja dosad.

Festival se otvara 7. studenog u Laubi i trajat će do 17. studenog u kinu Tuškanac, Dvorani KIC, Muzeju suvremene umjetnosti, Narodnom sveučilištu Dubrava, Kulturnom centru Travno, Hrvatskom glazbenom zavodu, F22 – Novoj akademijskoj sceni i HUB385.

Ovogodišnji vizual festivala posvećen je kinu Europa, njegovim prepoznatljivim šarenim neonskim svjetlima na pročelju zgrade. 'Prošlogodišnjim vizualom, s papirnatim stolcima koje otpuhuju neki novi vjetrovi, najavili smo što nam se može dogoditi i to se na žalost dogodilo, no bez obzira na sve naša ekipa radila je ove godine kao nikada dosad i sa srcem smo napravili jedan od boljih festivala do sada', rekao je direktor ZFF-a Boris T. Matić.

Festival donosi žanrovski različite filmove, od crnih komedija preko mockumentaryja do horora, imaju jaku vizualnu stranu, a Matić ih dijeli na one koji se bave identitetom, one koji imaju povijesne elemente te one koji koketiraju s politikom. 'Sedamnaest nam je godina tek, osjećamo se mladi i poletni, primili su nas kolege iz drugih prostora i strašno smo sretni da su naši sponzori, bez obzira na cijelu situaciju, čvrsto vjerovali u nas i ostali uz nas', rekao je Matić na konferenciji za novinare u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Festival traje rekordnih jedanaest dana zbog nedostatka kina Europa, kako bi se stiglo prikazati tih stotinjak filmova i ispoštovalo ugovore sa sponzorima i pokroviteljima. 'Jesmo malo raseljeni i bili smo na koljenima, no uzdignute glave i punog srca idemo dalje. Nadamo se da će publika biti sretna', istaknuo je.

U utrci za Zlatna kolica je 11 dugometražnih, 10 međunarodnih i 10 hrvatskih kratkih filmova iz programa Kockice. Konkurencija donosi čak četiri kandidata za Oscara – ruski, belgijski, kolumbijski i danski, dobitnik nagrade publike Sundancea, najbolji debitant kanskog Tjedna kritike, pobjednički film Sarajevo Film Festivala i drugi.

Tu je film 'Svjetionik' američkog redatelja Roberta Eggersa, hipnotizirajuća horor-fantazija s Robertom Pattinsonom i Willemom Dafoeom, 'Visoka djevojka' Kantemira Balagova, priča o Drugom svjetskom ratu ispripovijedana iz ženske perspektive, 'Monos' Alejandra Landesa, napeti spoj ratnog filma i trilera u kojemu glavnu riječ vode djeca, a iz Latinske Amerike dolazi i Cesar Díaz, redatelj filma 'Naše majke', koji se bavi posljedicama građanskog rata u Gvatemali.

Regiju u glavnom programu zastupaju dvije autorice, 'Negdje lijepo', nizozemsko-bosanskohercegovački film ceste o iskustvu povratka mlade emigrantice u rodnu BiH u režiji Ene Sendijarević, te rumunjsko-srpski film 'Ivana Grozna' Ivane Mladenović, britka autobiografska komedija o ženi na rubu živčanog sloma.

Izvor: Društvene mreže

Uvršten je i debitantski film 'Mliječni zubi' australske autorice Shannon Murphy, koja režira treću sezonu nagrađivane HBO-ove serije 'Killing Eve', a od redatelja TV serija ('Peaky Blinders') tu je i Tim Mielants, čija je crnohumorna drama 'Patrick' na programu festivala.

Dvije drame stižu iz Skandinavije - 'Kraljica srca', erotska drama u režiji May el-Toukhy koja je osvojila Nagradu publike na Sundanceu te norveško-švedska sociodrama 'Pazi na djecu' Daga Johana Haugeruda, koja kroz priču o nesreći u koju su bila uključena djeca političkih oponenata zadire u ideju tolerancije.

Na otvorenju će se prikazati francuska dramedija 'Alice i gradonačelnik' Nicolasa Parisera o nekoć ambicioznom gradonačelniku Lyona, a festival zatvara politička satira 'Bosonogi car' u režiji Jessice Woodworth i Petera Brosensa, izvan konkurencije. Film je gotovo u cjelosti sniman u Hrvatskoj, na Brijunima, a hrvatski koproducent je Propeler film, Borisa T. Matića.

Međunarodni natjecateljski program kratkometražnog filma uključuje 10 naslova, među kojima su i 'Posljednja slika o ocu' Stefana Đorđevića te novi film kanskog pobjednika, kineskog redatelja Qiua Yanga 'Odustajanje' te 'Kraljevstvo tvoje' Roberta Seana Dunna.

Deset filmova predstavlja i Kockice, natjecateljski program domaćeg kratkog metra, među kojima su autori čija su ostvarenja već prikazana ili nagrađena u tom popularnom programu, poput Dubravke Turić (Tina), Judite Gamulin (Sedra), Tomislava Šobana (Krhko), Josipa Lukića (Južno voće), Jakova Nole (Kućica), Lovre Mrđena (The Stamp) i Filipa Mojzeša (Groblje slonova).

Uz glavni program dugometražnog i kratkometražnog filma ZFF ima dva dodatna natjecateljska programa - Ponovno s nama i PLUS, koje je predstavio izvršni producent festivala Hrvoje Laurenta.

Kao veliku novost programa Ponovno s nama, jednog od najprepoznatljivijih ZFF-ovih programa s filmovima autora čiji rad festival kontinuirano prati, najavio je što će od ove godine o najboljem filmu odlučivati publika.

Program donosi, među ostalim, filmove 'Jojo Rabbit' Taike Waititija, crnu komediju o Hitleru sa Scarlett Johansson nastalu u Disneyjevoj produkciji, islandski 'Mlijeko' Grímura Hákonarsona, koji kritika uspoređuje s kino uspješnicom Tri plakata izvan grada, 'O beskraju' Roya Anderssona, plesna melodrama 'Ema' čileanskog redatelja Pabla Larraina, brazilska SF drama 'Božanska ljubav' u režiji Gabriela Mascara.

Filmove za natjecateljski program PLUS odabiru i nagrađuju zagrebački srednjoškolci, a ima ih pet, a među njima su 'Nek bude svjetlost' Marka Škopa te višestruko nagrađen pobjednički film Pulskog filmskog festivala 'Dnevnik Diane Budisavljević' u režiji Dane Budisavljević.

Izvor: Društvene mreže

Ove godine su uvedena i dva nova programa - to su Fragmenti egzila koji će na malom uzorku pokazati kako su na različite aspekte tog neiskorjenjivog fenomena reagirali neki od glasovitih europskih filmaša: Jerzy Skolimowski, Rainer Werner Fassbinder, Želimir Žilnik, Jean-Pierre Dardenne i Ulrich Seidl, te Dva Berlina - Filmom preko zida, koji su povodom 30. obljetnice pada berlinskog zida pripremili Restart i Dokukino KIC.

Bibijada je program namijenjen je osnovnoškolskim filmoljupcima, a održava se na temu klimatskih promjena potaknutom globalnim pokretom mladih za klimu koji je pokrenula Šveđanka Greta Thunberg.

Za još mlađu publiku (3+) koja se prvi put susreće s filmovima na velikom platnu, ponovno gostuje KinoKino Festival s programom kratkometražnih naslova Moj prvi odlazak u kino.

Producentica Lana Matić je najavila da će se u programu Velikih 5, koji ZFF ostvaruje u suradnji s mrežom kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC), prikazati otkačena romantična komedija 'Predivan život' Nicolasa Bedosa, 'Izdajnik' Marca Bellocchija, 'Lara', Jana Olea Gerstera, 'Samo ti' redateljice Harry Wootliff i 'Ljeto u Madridu' Jonása Truebe.

Program Moj prvi film: In Memoriam selektora Nenada Polimca predstavlja prve filmove velikih autora, Agnès Varde, Miloša Formana, Dušana Makavejeva, Georgea A. Romera i Nicholasa Roega, a u Danima LUX filma finaliste Nagrade LUX koju dodjeljuje Europski parlament za uspjeh u europskom filmu - 'Bog postoji, njeno ime je Petrunija' Teone Strugar Mitevske i 'Vlast' Rodriga Sorogoyena.

Producentica ZFF-a Lana Matić rekla je kako će program Industrija, platforma za edukaciju i umrežavanje profesionalaca, tijekom osam dana predstaviti niz predavanja, panela i radionica te pitching forum čak sedam studentskih projekata iz regije.

Uz redovne programe, poput radionice Moja prva videoigra namijenjene djeci od 7 do 14 godina, a u suradnji s HUB385, i radionice Moj prvi scenarij u suradnji s DHFR-om, bit će riječi i o umjetnosti izrade scenarija za televiziju, videoigara ali i teme filmske glazbe.

Izvor: Društvene mreže

Kroz program Interaktvna Empatija u suradnji s Goethe institutom u Zagrebu i Francuskim institutom u Hrvatskoj organiziramo 3 masterclass predavanja međunarodnih gaming stručnjaka i panel diskusiju Je li moguće napraviti umjetničku hit igru?.

Ove godine se u suradnji s DKE – Uredom MEDIA Hrvatske i DKE – Uredom MEDIA Srbije organizira radionica za profesionalce posvećenu pripremi televizijskih igranih serija, koju će voditi Hayley McKenzie i Kay Stonham, kao i Pitching forum Industrije Mladost! u suradnji sa 7 regionalnih akademija dramske umjetnosti 14 studenata.

Program završava događanjem Tko to tamo svira? kojim ćemo se u razgovoru s domaćim skladateljima filmske glazbe - Jurom Ferinom, Pavlom Miholjevićem, Alenom Sinkauzom, Nenadom Sinkauzom i Hrvojem Štefotićem dotaknuti iznimno zanimljive teme originalne glazbe kao elementa dramaturgije te njezine uloge u atmosferi filma i izgradnji likova.

Richard Brešković, direktor Sektora za marketing za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu, rekao je da su ponosni što su dio festivala koji je od velikog je značaja za hrvatsku kinematografiju i hrvatsku kulturu. 'Mi nismo netko tko odustaje i koga je strah, festival ima dobar sadržaj i mi ga zato i dalje podupiremo', istaknuo je.

Hrvatski Telekom je generalni pokrovitelj festivala i već tradicionalno, donosi ekskluzivan filmski sadržaj putem MAXtv platforme s filmovima sa ZFF-a, i putem MAXtv To Go usluge.

U sklopu programa ZFF putuje tijekom studenog, dio programa bit će prikazan u najviše gradova dosad, njih 20, u Bjelovaru, Dubrovniku, Ivancu, Koprivnici, Prelogu, Rijeci, Rovinju, Samoboru, Slatini, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici, Zadru, Sv. Ivan Zelini, Hvaru, Omišu, Bolu, Podgori i Imotskom.