GLAZBENA POSLASTICA

Zagrebačka filharmonija u Vukovar dovela Charlieja Chaplina i Fil(m)harmoniju

17.06.2020 u 23:09

Bionic
Reading

Od srijede, 17. do petka, 19. lipnja u čak tri večeri u sklopu projekta 'Fil(m)harmonija', Vukovarci imaju prigodu uživati u projekcijama kultnih filmova Charlieja Chaplina 'Pasji život' i 'Mališan', uz izvedbe orkestra Zagrebačke filharmonije

Iako je bilo predviđeno da zagrebački filhamoničari nastupe u perivoju vukovarskog Dvorca Eltz, zbog kiše cijeli program izmješten je u dvoranu obližnjeg Hrvatskog doma.

'Zagrebačka filharmonija je već više od dvadeset godina gost grada Vukovara i osim što promovira glazbenu kulturu, promovira i kulturnu baštinu grada Vukovara', kazala je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić.

Podsjetila je kako su zagrebački filharmoničari u Vukovaru po prvi put nastupili 1998. godine, kada je obilježen povratak Gradskog muzeja u Vukovar.

'Te 1998. bilo je više članova Filharmonije nego posjetitelja, koncert je održan u nevjerojatnim uvjetima, ali izvedbom Bethovenove 'Eroice' bilo je simbolično vraćanje kulturnog života u grad Vukovar', napomenula je Marić.

Po riječima ravnatelja Zagrebačke filharmonije Mirko Bocha, povratna informacija gledatelja i slušatelja nakon koncerata su odlične. 'Charlie Chaplin je bezvremenski i njega mogu gledati sve generacije. Nadamo da se sutra biti ljepše vrijeme kako bi mogli nastupiti u perivoju Dvorca Eltz, koji predstavlja nezaboravnu kulisu', kazao je Boch.

Zagrebačka filharmonija - glazbene večeri u Vukovaru Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Izvedbe projekta 'Fil(m)harmonija' dio su EU projekta prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije, koji je započeo prošle godine nastupom Zagrebačke filharmonije u Novom Sadu, uslijedio je Ilok, pa sada i Vukovar, dok bi program trebao okončati na jesen u Subotici.

Nositelji projekta su Zagrebačka filharmonija i Muzička omladina Novoga Sada. Projekt je financiran sredstvima EFRR-a i IPA II fondova Europske unije.