ODNOS ČOVJEKA I TEHNOLOGIJE

Potvrdite da niste robot - u suhozidu: Darko Fritz predstavio instalaciju za Rijeku 2020

17.06.2020 u 15:46

Bionic
Reading

Umjetnička instalacija 'I'm not a robot' autora Darka Fritza službeno je otvorena u srijedu u kampusu Sveučilišta u Rijeci, kao jednom od 27 susjedstava istoimenog programskog pravca projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Instalacija je u obliku natpisa 'I'm not a robot' s praznim okvirom za potvrdu, aludirajući na digitalnu provjeru komunicira li s mrežom čovjek ili drugo računalo samostalno. Ostvaren je tehnikom suhozida i postavljen pokraj zgrade Građevinskog fakulteta. U izradi instalacije su, uz autora, sudjelovali Udruga '4 grada Dragodid', Komunalno društvo Čistoća i 80-tak sudionika majstorskih radionica suhozidne gradnje.

Natpis je duljine 44 metra, a slova su visoka četiri metra. Natpis je u hortikulturno uređenom prostoru.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija istaknula je da je ovo sveučilište ponosni partner u realizaciji projekta Rijeka 2020 - EPK. Tehnika suhozida vrijedna je u okvirima baštine, koja je glavna tema međunarodne konferencije Heritage, a upravo se u online izdanju odvija u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, rekla je. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naveo je da instalacija govori o odnosu čovjeka i tehnologije, i da asocira na to da tehnologija, koliko god bila vrijedna, ne može zamijeniti u potpunosti učinak ljudi.

Autor Darko Fritz rekao je da je digitalna provjera s upitom 'I'm not a robot' sustav obrane strojeva od drugih strojeva. I u tim slučajevima se pokazalo da računala mogu vizualno bolje percipirati i prepoznavati vizualni sadržaj od ljudi. Tvrdnje još iz 60-tih godina prošlog stoljeća da će tehnologija, posebno vezana uz informatiku, poboljšati svijet i život ljudi danas su jako diskutabilne, ustvrdio je.

O instalaciji su govorile i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić i Emina Višnić iz tvrtke Rijeka 2020.

Darko Fritz je likovni umjetnik i kustos koji djeluje uglavnom na području medijske i suvremene umjetničke prakse. Od 80-tih godina prošlog stoljeća izvodi brojne instalacije u javnom prostoru, a od 1994. u njima uključuje i hortikulturu kojom se oblikuju sadržaji preneseni iz elektronske ili digitalne domene. Kao član projekta Katedrala, 1988. ostvaruje multimedijalnu kompjuterski generiranu interaktivnu instalaciju, a od 1994. ostvaruje umjetničke radove na internetu. Multimedijske radove predstavlja u galerijskim i muzejskim izlagačkim prostorima te na medijskim, filmskim i video festivalima te u javnim prostorima. Umjetnički rad je predstavio na 20 samostalnih i više od stotinu grupnih izložbi diljem svijeta. Kustos je niza izložbi o povijesti suvremene i medijske umjetnosti.