MKM:

Za monografije s područja kulture i umjetnosti odobreno 1,3 milijuna kuna

26.03.2021 u 17:35

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture i medija odobrilo je financiranje 50 monografija iz područja kulture i umjetnosti s ukupno 1.133.725 kuna, izvijestilo je u petak Ministarstvo

Na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu u programskoj djelatnosti potpore izdavanju monografija iz područja kulture i umjetnosti pristiglo je ukupno 138 prijava.

Ciljevi ovog programa potpore su poticanje izdavanja monografija iz svih područja kulture i umjetnosti te razvoj i promidžba tog programskog područja.

Kako ističu iz Ministarstva, podržani su programi monografija iz područja kulture i umjetnosti s posebnim naglaskom na vizualne umjetnosti, odnosno monografije istaknutih umjetnika koji nemaju objavljenu monografiju te na ostala izdanja koja obuhvaćaju relevantne teme iz svih umjetničkih područja i koja se odlikuju multidisciplinarnim pristupom te s naglaskom na izdanja vezana uz povijest i suvremenost hrvatske kulture i umjetnosti.

Prijavljene programe razmatrala su i vrednovala nadležna kulturna vijeća i stručna povjerenstva sukladno programskim područjima.

Kako navode iz Ministarstva, za financiranje 29 programa monografija s područja vizualnih umjetnosti odobreno je 676 tisuća kuna, a za financiranje šest monografija s područja glazbe odobreno je 120 tisuća kuna. Za dvije monografije s područja kazališne umjetnosti odobreno je 52 tisuće kuna, za dvije monografije s područja filma i medijske umjetnosti 45 tisuća kuna, a za 11 monografija s ostalih programskih područja 240.500 kuna.