OTVARANJE POČETKOM SRPNJA

Vlasnici Frakture u Zagrebu otvaraju knjižaru, Seid Serdarević otkrio nam je kako će je pretvoriti u 'istinsku kuću knjige'

12.06.2020 u 11:06

Bionic
Reading

Seid i Sibila Serdarević, vlasnici jedne od najzačajnijih domaćih izdavačkih kuća, uskoro u Zagrebu otvaraju svoju knjižaru, a o tome kako su se na taj potez odlučili sada, u vrijeme krize, te što će čitatelji u njoj moći pronaći razgovarali smo sa Seidom Serdarevićem

Otvaranje knjižare u Zagrebu sada, u krizi zbog koronavirusa i potresa, mnogima se može činiti prilično hrabrim potezom. Seid Serdarević kaže kako su Sibila i on već dulje vrijeme razmišljali o vlastitom prostoru u centru grada.

'Krajem prošle godine na natječaju za prostore koji su raspisale državne nekretnine bio je jedan prostor koji nam se svidio, koji se po mnogočemu uklapao u ideju kakav prostor želimo. Na tom smo natječaju za taj prostor dali najbolju ponudu i ušli u novi poslovni poduhvat. Naravno, tada se nitko nije nadao da će 2020. biti godina pandemije i potresa', kaže vlasnik Frakture.

Knjižara se, objašnjava, nalazi u samom središtu Zagreba.

'U Ulici je kneza Mislava, nasuprot Doma likovnih umjetnika, u blizini joj je gimnazija u Križanićevoj, preko puta zgrade u kojoj je za vrijeme Drugoga svjetskoga rata stanova Miroslav Krleža, blizu nekadašnje redakcije Poleta, u kvartu koji je zahvaljujući nizu inicijativa oživio. Odmah iza ugla nalazi se Oris kuća arhitekture, a cilj nam je da naša knjižara postane istinska kuća književnosti', kaže Serdarević.

Otvaranje predviđaju za početak srpnja.

Izazova u samom početku poslovanja će biti mnogo, Serdarevići su toga svjesni. 'No smatramo da će stanovnici Zagreba i posjetitelji zbog mnogih razloga željeti posjeti upravo našu knjižaru', kaže Serdarević.

Knjižara će, otkriva nam, po mnogočemu biti urednička.

'Naš voditelj knjižare pisac je Stjepan Balent, a ideja je da ona ima izabrane naslove, prije svega književnosti, a zatim publicistike. Trudit ćemo se da imamo i ona izdanja koja su slabije dostupna, da našim kupcima omogućimo svakodnevni pristup onom najboljem od domaće knjižne produkcije. Želimo biti mjesto gdje će se knjige kupovati baš zbog preporuke knjižara, mjesto razgovora čitatelja i knjižara, čitatelja i pisaca', kaže Serdarević.

Gotovo svakoga dana u knjižari će, dodaje, organizirati razgovore o knjigama, diskusije potaknute aktualnim temama, ugostiti poneki unplugged koncert kao i programe književnih festivala.

'Knjižara će biti mjesto na kojem će čitatelji moći dobiti uvid u ono što pisci tek pripremaju, gdje će se čitati poezija i nova proza, na kojem će prevoditelji davati preporuke, dakle istinsko mjesto okupljanja književne zajednice – pisaca, prevoditelja, čitatelja, knjižara, urednika – knjižara koja će biti vrt knjiga', najavljuje Serdarević.