APSTRAKTNI PORTRETI

Vidite li razliku između Beckhama i Keire Knightley?

10.05.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Glumica Keira Knightley i nogometaš David Beckham neke su od poznatih ličnosti u kojima je umjetnik John Squire pronašao inspiraciju za svoje apstraktne slike, no teško ćete, bez pomoći potpisa, shvatiti tko je tko

John Squire: Joseph Fritzl

Kako poznate ličnosti izgledaju pretočene u drevne simbole te oblike karakteristične za islamski geometrijski dizajn, imat će prilike otkriti posjetitelji izložbe Johna Squirea.

Nekadašnji gitarist grupe Stone Roses inspiraciju za svoje apstraktne radove crpi u dnevnoj štampi. Osim nogometaša Davida Beckhama i glumice Keire Knightley, Squire je u apstraktnu formu pretočio lice Woodyja Allena, holivudske buntovnice Lindsay Lohan te brojnih drugih šoubiz zvijezda.

No osim na crvenim tepisima, Squire nadahnuće pronalazi i u crnoj kronici. Tako je izradio apstraktni portret serijskog ubojice Harolda Shipmana te austrijskog monstruma Josepha Fritzla.

Kao temeljno pitanje svojih radova Squire navodi: koliko često gledamo lica potpunih stranaca i zašto biramo baš ta lica?

'Slike dovode u pitanje naše slavljenje poznatih likova i vrijednosni sustav koji je usvojilo naše društvo', kazala je kustosica izložbe Vivienne Gaski.

Izložba koja će se održati u lipnju u londonskoj galeriji Idea Generation već je izazvala velik interes javnosti, no dio je onih koji smatraju da su slavna lica samo dobar mamac za medije i širu publiku.