DOKUART ŠIRI KULTURU

Veliki dan Đure Gavrana bit će prikazan u zatvoru

10.03.2015 u 10:26

Bionic
Reading

Projekcijom filmova u Okružnom zatvoru u Bjelovaru međunarodni festival dokumentarnog filma DOKUart najavljuje svoje deseto, jubilarno izdanje, koje će se održati od 4. do 10. listopada u Bjelovaru.

Pod motom "Kultura nije elitistička i potreba je svih ljudi" bjelovarski festival gostovat će tijekom godine u deset alternativnih prostora kako bi se približili onima kojima kina inače nisu pristupačna. Stoga će s odabranim programom, osim u zatvor, otići u Dom umirovljenika, Klub liječenih alkoholičara, osnovnu školu za djecu s posebnim potrebama i na selo.

"Filmovi koje ćemo prikazivati u povodu desete obljetnice osnutka prilagođeni su publici koju ćemo posjetiti, već su prikazivani na DOKUart festivalu, a nekolicina njih su i nagrađivani", rekao je predsjednik Udruge DOKUart Denis Hladiš za Hinu.

Najavio je da će se u zatvoru, kao prvi u obljetničkom programu, prikazati filmovi "Veliki dan" Bjelovarčanina redatelja Đure Gavrana i indijski kratki dokumentarac "Wagah" Supriya Sena, oba osvajači nagrade publike bjelovarskog festivala.

"Veliki dan" govori o tome što su sve mladi spremni napraviti kada se pripremaju za vjenčanje i koliko je danas obilježavanje "najvećeg dana u životu" postalo komercijalno isplativ posao, dok je "Wagah", dobitnik nagrade Berlin danas, priča s jedinog graničnog prijelaza na tisuću kilometara dugoj granici Indije i Pakistana koja prikazuje svakodnevnu ceremoniju zatvaranja granice.

Jubilarni DOKUart donosi filmske premijere iz Norveške, Nizozemske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, SAD-a te Hrvatske. Uz afirmirane filmove održat će se projekcije za učenike srednjih škola, te DOKUbus na Korzu gdje se kratki dokumentarci mogu pogledati u jednom od najmanjih kina na svijetu - starom autobusu.

Uz glavni program, DOKUart donosi i Mali DOKUart, s dokumentarcima osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske, za koje je do 15. lipnja raspisan natječaj. S HAVC-om se organizira i filmska radionica za učenike osnovnih škola koja svake godine rezultira jednim dokumentarnim filmom.

DOKUart je festival profesionalnog dokumentarnog filma iz Hrvatske, zemalja EU i susjednih država, a pokrenuli su ga 2006. Denis Hladiš, Tibor Javurek i selektorica Rada Šešić.