CJELOKUPNI OPUS

Velika izložba Ivana Kožarića u Münchenu

19.06.2013 u 14:00

Bionic
Reading

U okviru festivala Kroatien Kreativ u Haus der Kunst u Münchenu će od 21. lipnja do 22. rujna 2013. biti postavljena izložbe 'Sloboda je rijetka ptica' Ivana Kožarića

Ivan Kožarić jedan je od najznačajnijih suvremenih hrvatskih umjetnika koji je od kraja 1940-ih godina ključna figura hrvatske avangarde. Već je rano tijekom svoje karijere stekao ugled na domaćoj i svjetskoj sceni šireći i danas svoj utjecaj na mlađe umjetnika. Bio je član avangardne skupine Gorgona koja se umjetnički izražavala apsurdnim, nematerijalnim i metafizičkom ironijom. Gorgona je izdavala i istoimeni časopis u čijem su stvaranju sudjelovali Harold Pinter, Yves Klein i dr.

U svojim djelima ispituje granice tradicionalnih umjetničkih formi: istu temu je znao istovremeno obrađivati u različitim medijima poput skulpture, fotografije, crtež, počesto imenujući pojedinačna djela, isto kao i serije radova.

Izložba 'Sloboda je rijetka ptica' organizirana je u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu koji čuva Kožarićevo djelo i atelje koje je 2007. otkupio grad Zagreb te ta kolekcija sadrži oko 6.000 umjetničkih radova kojima se Kožarić s vremena na vrijeme poigra na taj način nastavljajući rad u njemu.

Izložba u Haus der Kunst, reprezentativnom minhenskom izložbenom prostoru koji nema stalni postav, predstavlja svojevrsni presjek cjelokupnog stvaralaštva Ivana Kožarića koje se proteže u šest desetljeća: od skulptura iz 1950-ih godina prije no što je počeo istraživati apstrakciju, godina provedenih u Gorgoni flertujući s konceptualnom umjetnošću, ideja iz 1970-ih za intervencije u urbani prostor i simboličnim gomilanjem radova i svakodnevnih predmeta koje je najavljivalo nove stvaralačke inicijative.

Na izložbi će biti postavljeno oko 360 radova iz Atelijera Kožarić te djela posuđena iz javnih i privatnih zbirki. Sam naziv izložbe potaknut je Kožarićevom neprestanom potragom za slobodom kroz samorefleksiju i distancu spram vlastitog stvaralaštva.