7 dana stvaranja u pazinu

Uskoro počinje festival 'na kojem nastaje suvremena umjetnost'

11.08.2017 u 09:45

Bionic
Reading

Festival suvremene umjetnosti Sedam dana stvaranja u svom se 14. izdanju održava od 13. do 19. kolovoza u Pazinu, a radionice na kojima se intenzivno i slobodno stvara tjedan dana, upotpunit će, kao i inače, večernji program bogat originalnim primjerima domaće i međunarodne kulturne proizvodnje, poručuju organizatori

'Ovdje nastaje suvremena umjetnost, educiraju se budući autori i promoviraju afirmirani, a festival nerijetko predstavlja i marginalne umjetničke prakse. Infrastruktura za rad, poticajna atmosfera i krafne za doručak i ove će godine rezultirati autorskim radovima koji će se predstaviti na završnoj večeri Upravo stvoreno', najavljuju organizatori festivala Sedam dana stvaranja (7ds) dodajući kako najnovije, 14. izdanje prvi put dočekuju kao dio EFFE obitelji izvrsnih i inovativnih europskih festivala.

'Pri dodjeli EFFE Labela Europsko udruženje festivala istaknulo je istovremeno ironičan i progresivan pristup kulturnom turizmu te demokratičnost po pitanju edukacije', ističu iz 7ds-a.

U programu se ističu svjetska premijera solo showa britanske umjetnice Maye Petrovne 'Futura Monomania', potom predstava, odnosno izvedba izložbe (zajedno s publikom) Andreje Kulunčić i Zrinke Užbinec (Art-Act-Box), performans Marina Tudora 'Stolica', eksperimentalni film Gorana Škofića 'Na plaži' te instalacija Nikice Karasa 'Big Brother, Big Father: Skalp seksualnosti', za koju organizatori objašnjavaju da propituje 'koja je razlika između *ebanja i vođenja ljubavi'.

Predstavit će, osim toga, i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture udruge Kulturtreger, a u sklopu glazbenog dijela programa nastupit će, među ostalim, Gentleman i Sara Renar. Posljednji dan festivala, kažu organizatori, rezerviran je za predstavljanje produkata 7ds radionica koji su nastali tijekom sedam dana. Predstavit će se književno-izvedbena radionica Tijelo riječi (vode Neva Lukić i Josipa Bubaš), radionica direktnog tiska Pazin Scrapbook (vodi Sabina Damiani), radionica umjetnosti i psihologije (vodi Goran Poropat) te radionica analogne fotografije (vodi Sven Stilinović).

Ulaz na sve što Sedam dana stvaranja nudi je, kao i uvijek, poručuju iz organizacije - slobodan.

'Ne kupujete ulaznice i ne rezervirate mjesta, ali svojom dobrovoljnom donacijom, takozvanom 'izlaznicom', možete podržati dobre ljude koji vrijedno rade na tome da radost stvaralaštva još dugo odjekuje Pazinom. Nećemo vas ništa pitati, samo od srca zahvaliti na svakoj', kažu iz 7ds-a.