almissa open art

Iz Omiša poručuju: 'Neka tebi kušin bude stina, p**da ti materina!'

  • Autor: Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 10.08.2017 13:17
  • Objavljeno 08.08.2017 u 15:24
Umjetnica Selma Selman gostuje na Almissi

Umjetnica Selma Selman gostuje na Almissi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Almissa Open Art

Almissa Open Art festival ove će se godine u Omišu održati od 10. do 14. kolovoza pod nazivom 'Neka tebi kušin bude stina, p**da ti materina'. Njime organizatori lokalne stanovnike, ali i turiste i privremene građane pozivaju 'na kolektivnu akciju građanskog neposluha, na otvoreno i glasno negodovanje, pa čak i beštimu'. Radovi umjetnika koji će se ovom prilikom predstaviti služit će kao okidač ovog zajedničkog krika pobune i nepristajanja, kažu iz Almisse, kojoj je u ovom izdanju kustos Slaven Tolj

Dosadašnja Almissa, kažu organizatori, predstavljala je uglavnom hrvatske autore, a na ovogodišnjoj sudjeluju i autori iz drugih zemalja, među njima Selma Selman, umjetnica iz Bihaća, BiH, koja živi i radi u New Yorku, bosanskohercegovački umjetnik Jusuf Hadžifejzović, korejska umjetnica Eun Soo Lim te Giovanni Morbin iz Italije.

Jusuf Hadžifejzović

Jusuf Hadžifejzović

Izvor: Promo fotografije / Autor: Almissa Open Art

Za festival i ovogodišnju temu organizatori ističu kako slijedi ideju dubrovačke Art radionice Lazareti i programa 'Grad je mrtav. Živio grad!' Slavena Tolja jer ne žele biti  'jedna od sastavnica klasične turističko-kulturne ponude koja sudjeluje u proizvodnji ljetnog privida blagostanja'.

Slaven Tolj

Slaven Tolj

Izvor: Promo fotografije / Autor: Festival Željezara

'Zato ove godine (...) bez precizne najave ulazimo u javni prostor, izlazimo na ulice i trgove, ali ne kako bismo zabavili publiku i predstavili sebe i svoja razmišljanja već kako bismo izazvali reakciju i pokrenuli promjenu', kažu iz Almisse na kojoj će se predstaviti još i Pino Ivančić, Ivana Pegan Baće, Marko Marković, Siniša Labrović, Tajči Čekada, Zoran Pavelić i Kata Mijatović.

Program završava projekcijom filma znamenitog Tomislava Gotovca, kultne figure performansa koji su u fokusu programa ovogodišnje Almisse.

Kata Mijatović

Kata Mijatović

Izvor: Promo fotografije / Autor: Almissa Open Art

'Osmi Almissa Open Art festival imao je radni naslov 'Piratstvo' što je pojam koji blisko rezonira s poviješću Omiša kao gusarskog grada, ali što se na žalost manifestiralo na diznizaciji suvremene turističke ponude. Ovogodišnjim programom namjerava se ponuditi alternativa takvoj paradigmi, što je Slaven Tolj shvatio zaista radikalno pa je gusarskom strategijom uzurpirao ovu već tradicionalnu omišku manifestaciju i u zadnji tren promijenio naslov ovogodišnjeg izdanja u pamtljivi slogan ‘Neka tebi kušin bude stina, pizda ti materina’ kako bi se temeljitije suočio sa zakonodavnim piratstvom koji je najočitiji u prijetećem porezu na nekretnine', u najavi kaže osnivač i ravnatelj festivala Vice Tomasović, dodajući da se novim naslovom, osim toga, 'agilnije suočavaju i s agresivnom eksploatacijom kulturno-povijesne baštine, kao i s mnogim drugim društvenim problemima Omiša, Hrvatske i svijeta'.

O samom programu kustos Slaven Tolj u predgovoru festivalu je zapisao:

'Omiš je poznat kao središte klapskog kruga i festivala koji je doveo klapsko pjevanje do razine svjetske baštine pa ćemo se u programu Almisse naslanjati i na kontekst u kojem radimo proizvodeći glasove koji ne sadrže ništa od uznositosti koja je sadržana u formi nastupa klapa. Ideje velikog Tomislava Gotovca i njegovih verbalnih performansa punih psovki i vulgarnosti, radova poput znamenite akcije 'Pun mi je kurac', performansa Jusufa Hadžifejzovića 'Od kiča do krvi samo je korak' i obrade pjesme klape Intrade 'Croatio iz duše te ljubim' benda Ilija i Zrno Žita okosnica su rodoljubnog programa koji komentira stvarnost koju živimo. Javljamo se pučkim a capella kričanjem umjesto pučkog pjevanja, u Omišu'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!