'POŠTOVANI KUKCI'

Umiveno ustaštvo i majčinstvo o kakvom je nepristojno govoriti: Nova knjiga Maše Kolanović postsocijalistička je zona sumraka

29.05.2019 u 13:07

Bionic
Reading

Predstavljanje nove knjige Maše Kolanović 'Poštovani kukci i druge jezive priče' održat će se u Cafeu U Dvorištu 4. lipnja s početkom u 19 sati. Na promociji će uz autoricu o knjizi govoriti Kristian Novak i urednica Adriana Piteša, a ulomke će čitati Tihana Lipovec Fraculj

'Dubrovnik koji je postao kulisa, umiveno ustaštvo na ulicama Zagreba, potrošnja koja nadomješta ljudskost, majčinstvo o kakvom nije pristojno govoriti, banke kao sablasni stupovi naših života, emocije kakve ne viđamo u reklamama, a osjećamo ih tako snažno...To je svijet koji Maša Kolanović istražuje u svojoj maestralnoj zbirci priča 'Poštovani kukci'', stoji u najavi knjige u kojoj autorica 'tekstom i crtežima oblikuje onaj sablasni i teško izrecivi višak materijalne strane ljudske egzistencije, dok smještanje priča u razdoblje tranzicije u Hrvatskoj dodatno pojačava njihov jezivi efekt'.

'Kukci i Konzum dvije su provodne metafore ove knjige. Prva je divljenje i vraćanje tekstualnog duga Kafki, velikom majstoru u kreiranju metafora egzistencijalne tjeskobe i apsurda, a druga je vraćanje metaforičkog duga stvarnosti u kojoj je Konzum od 'hrvatske riječi za supermarket' postao metafora ekonomski opustošene Hrvatske', najavljuju iz Profila dodajući da bi se 'Poštovane kukce' žanrovski moglo opisati kao 'tranzicijsku gotiku, postsocijalističku zonu sumraka i jezivo stvarnosnu prozu'.

Maša Kolanović (Zagreb, 1979.) radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na istome je fakultetu diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala. Do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi, knjige fikcije: 'Pijavice za usamljene' (Studentski centar, Zagreb, 2001.); 'Sloboština Barbie' (V.B.Z., Zagreb, 2008.); 'Jamerika: trip' (Algoritam, Zagreb, 2013.) te studiju 'Udarnik! Buntovnik? Potrošač...: popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije' (Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.).

Njezina knjiga 'Sloboština Barbie' prevedena je na njemački (Underground Barbie, Prospero Verlag, Berlin-Münster, 2012.). Uredila je zbornike 'Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva' (FF Press i Zagrebačka slavistička škola, Zagreb, 2013.) te 'The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other' (Palgrave Macmillan, New York, 2017., zajedno s D. Jelačom i D. Lugarić).