rmn

PREDSTAVLJAMO FINALISTE

'Divlje guske' Julijane Adamović roman su s ozbiljnom ambicijom oslikavanja socijalno-ruralne zbilje sedamdesetih

  • Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 28.05.2019 08:59
  • Objavljeno 28.05.2019 u 08:49
Bionic
Reading

Roman Julijane Adamović 'Divlje guske' u finalnom je izboru za književnu nagradu tportala vrijednu 50 tisuća. Obrazloženje izbora tog romana u finale potpisuje tportalov žiri u sastavu: Književna prevoditeljica Ursula Burger (predsjednica žirija), književna kritičarka Katarina Luketić, urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović te kazališni redatelj Ivica Buljan

RIJEČ ŽIRIJA

Roman 'Divlje guske' Julijane Adamović govori o odrastanju u jednom srijemskom selu, u sredini u kojoj, nakon 2. svjetskog rata, uz ponešto izmijenjene odnose snaga, žive Hrvati, Srbi, Bosanci, Rusini, Mađari, Nijemci, Romi i jedan Nesvrstani Afrikanac. Djetinjstvo je to ispričano u vještom i začudnom prvom licu množine jer se jedino tako ispripovijedano čini donekle probavljivim za svoje malene protagonistice. Za čitatelja je pak upravo ta množina već od prvih redaka ono što ovaj tekst čini iznimno dirljivim, a kako roman ide kraju, i gotovo nepodnošljivo mučnim. Jer obitelj je ovdje sve samo ne oslonac, zdravi nukleus. Razdirana predrasudama, nesuglasicama, bolešću i teškim životnim prilikama, ona je za to dječje mi izvor tjeskobe u kontekstu koji je već sam po sebi bremenit, u kojem su 'rat i bolesti ljude kosili kao srp klasje'. Ispričani iz perspektive tog neobičnog dječjeg glasa, koji se, kao i u 'Velikoj bilježnici' Agote Kristof, podvojio da bi se mogao nositi s kompleksnošću svijeta koji ga okružuje, događaji kojima svjedočimo tiču se svakodnevice jedne disfunkcionalne obitelji u ruralnoj sredini – posjeta Babi (koju se voli, no koja mrzi majku Bosanku, a sklona je i manipulaciji), svađa i nasilja između roditelja, očevog (često spasonosnog) odlaska u lov, pa potom i u bolnicu, sjetve konoplje i prenamjene lokalne poljoprivredne zadruge, krađe tranzistora, susreta s domaćim i divljim životinjama (koje i same najčešće plate glavom), druženja s prijateljima i susjedima (preko kojih se saznaje o drugima i drugačijima) te selidbe u novi dom. Roman 'Divlje guske' pisan je funkcionalnim jezikom svog dječjeg pripovjedača, istovremeno britko i nježno, no bez patetike. To nije samo uvjerljiva i potresna priča o odrastanju i identitetu, čiji se konci počinju odmatati u uredu dječje psihologinje pred odlazak u školu, već jednako uspješno funkcionira i kao roman s ozbiljnom ambicijom oslikavanja socijalno-ruralne zbilje sedamdesetih godina 20. stoljeća.

PET FINALISTA KNJIŽEVNE NAGRADE TPORTALA

JULIJANA ADAMOVIĆ, Divlje guske (Hena com)

KRISTINA GAVRAN, Gitara od palisandra (Disput)

NIKOLA PETKOVIĆ, Put u Gonars (Profil)

IVANA ŠOJAT, Ezan (Fraktura d.o.o.)

ZORAN ŽMIRIĆ, Pacijent iz sobe 19 (Hena com)

Biografija autorice

Julijana Adamović rođena je 1969. u Bačkoj. Njezina prva zbirka priča, 'Kako su nas ukrali Ciganima' nagrađena je nagradom Kiklop za najbolju debitantsku knjigu 2008., te nagradom Ivana i Josipa Kozarca kao najbolji prvijenac Slavonije 2008., a ušla je i u finale književnog festivala Galovićeve jeseni. Nakon toga objavila je zbirku kratkih priča 'Konzerviranje', roman 'Da ti pamet stane', zbirku kratkih priča za djecu 'Dnevnik sivog mačka i druge priče', zbirku poezije' Sunce na šalteru' te zbirku kratkih priča 'Glineni anđeli'. Živi i radi u Vukovaru.

5 finalista književne nagrade tportala Izvor: Licencirane fotografije / Autor: roman@tportal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal