IZVEDBA PASOLINIJEVE DRAME

U Rijeci gostovalo kultno kazalište La MaMa iz New Yorka

15.07.2016 u 08:48

Bionic
Reading

Kultno kazalište La MaMa iz New Yorka gostovalo je u četvrtak s predstavom Pylade Piera Paola Pasolinija u režiji Ivice Buljana u bivšoj tvornici Torpedo u Rijeci u sklopu festivala Riječke ljetne noći

Nastupili su članovi trupe The Great Jones Repertory Company sastavljene od izvođača podrijetlom iz Koreje, Japana, Kine, afričkih zemalja, SAD-a i drugih zemalja, a osnovali su je Ellen Stewart, osnivačica kazališta La MaMa, redatelj Andrei Serban i skladateljica Elizabeth Swados.

Igrali su Maura Donohue, Eugene the Poogene, Cary Gant, John Gutierrez, Valois Mickens, Tunde Sho, Chris Wild, Mia Yoo, Perry Yung i Marko Mandić, prvak ljubljanske Drame Slovenskog narodnog gledališča, u naslovnoj ulozi.

Ova tragedija je suvremena reinterpretacija odnosa Pilada i Oresta iz grčke mitologije i Orestije, a opisuje prijelaz iz mitskog vremena i krvnih osveta u doba suvremene demokracije.

Predstava je u New Yorku premijerno izvedena početkom prosinca 2015., kao prva premijera The Great Jones Repertory Company nakon smrti Ellen Stewart i istodobno kao prvo izvođenje nekog Pasolinijeva teksta na engleskom jeziku. Dobila je izvrsne kritike odmah nakon premijere.

Kostimografkinja je Ana Savić Gecan, dramaturg Zishan Ugurlu, a skladatelji Michael Sirotta, Yukio Tsuji i Heather Paauwe.