IZ STALNE POSTAVE

U potresu stradali keramički askosi i šalice iz starijeg željeznog doba

  • Autor: I. B. T./Hina
  • Zadnja izmjena 10.04.2020 23:24
  • Objavljeno 10.04.2020 u 23:24
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Arheološki muzej u Zagrebu

U potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, teško je stradao u Arheološkom muzeju par keramičkih askosa s ručkama u obliku ovnova i dvije keramičke šalice s dršcima u obliku glava ptica, koji su bili izloženi u stalnom postavu Pretpovijesnih zbirki na 3. katu tog muzeja

Konzervatorsko-restauratorski laboratorij pregledao je predmete i ustanovio velika oštećenja, priopćeno je u petak iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Predmeti su restaurirani sredinom prošlog stoljeća, što je vidljivo i prema materijalima i tehnikama koji su u to vrijeme korišteni za rekonstrukciju (vosak i bojanje gipsa). Prema preliminarnim procjenama konzervatorsko-restauratorski zahvati trajat će minimalno tri mjeseca, vjerojatnije i duže zbog izuzetno tankih stijenki posuda.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu čuvaju se nalazi s nalazišta Dalj, eponimnog nalazišta Daljske grupe, rasprostranjene na prostoru srednjeg Podunavlja od kraja kasnoga brončanog te starijega željeznog doba (od kasnog 10. do sredine 6. stoljeća prije Krista), koji su u Arheološki muzej pristizali kroz rad muzejskih povjerenika krajem 19. i početkom 20. stoljeća te arheološkim istraživanjima Viktora Hoffillera provedenih 1909. i 1911. u Dalju, na položaju groblja Dalj-Busija.

Među njima posebno se ističe par keramičkih askosa (askoi), odnosno vrčeva za držanje i izlijevanje pića. Askosi, koje možemo datirati u 7. stoljeće prije Krista, vjerojatno su bili dio seta posuđa za gozbovanje, priloženog u grob nekom bogatom ugledniku iz Dalja. Ovom setu posuđa vjerojatno pripadaju i dvije šalice s dršcima u obliku glava ptica.

  • +44
  • +41

Arheološki muzej u Zagrebu pretrpio teža oštećenja

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Arheološki muzej u Zagrebu

Koncept polaganja setova posuđa za gozbu u grobove elite karakteristika je bogatih ukopa iz vremena starijega željeznog doba na širokom području Mediterana, Balkana i srednje Europe.

Askosi iz Dalja pripadaju posebnoj grupi južnopanonskih askoia koji se odlikuju ručkama stiliziranim u obliku rogatih životinja, čime je putem prikaza ovnova vjerojatno naglašeno i njihovo određeno simboličko i religijsko značenje. Osim u Dalju, askose s ručkama u obliku rogatih životinja nalazimo još i u bogatim grobnim cjelinama na grobljima Kaptol-Čemernica u Požeškoj kotlini te Goričan u Međimurju. No, za razliku od crnih poliranih površina primjeraka iz Kaptola i Goričana, tijelo askosa iz Dalja crvene je boje s još uvijek mjestimice vidljivim tragovima ukrasa: motiva meandra izvedenog crnom bojom.

Iako će askosi i šalice iz Dalja biti restaurirani, zbog velikih oštećenja nastalih tijekom potresa ozbiljno je narušena njihova integralnost, napominju iz zagrebačkog Arheološkog muzeja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!