13. svibnja

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu dokumentarac o Murtiću uz stotu obljetnicu njegova rođenja

12.05.2021 u 16:09

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) prikazat će u povodu stote obljetnice rođenja Ede Murtića, u četvrtak, 13. svibnja, dokumentarni film "Edo Murtić 1921.-2005." redatelja Milana Bešlića.

Prije projekcije o jednom od najutjecajnijih slikara druge polovice 20. stoljeća na ovim prostorima i vodećoj ličnosti regionalnog visokog modernizma govorit će ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić i Branko Franceschi, likovni kritičar i kustos, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Tribina i filmska projekcija održavaju se u sklopu Dana Ede Murtića, o čijoj će koncepciji govoriti autor filma, likovni kritičar Milan Bešlić. Njegov film, koji se sastoji od materijala iz arhive Hrvatske radiotelevizije, prikazuje Murtićevo djelo kroz karakteristične stvaralačke faze.

Kako se ističe u najavi, taj umjetnik raznovrsna i bogata opusa, svoj je izraz izgrađivao kroz brojne likovne tehnike koncipirajući ga na visokim likovnim vrijednostima. Brojnim samostalnim izložbama u zemlji i diljem svijeta potvrđivao je svoju specifičnu autorsku individualnost.

Edo Murtić rođen je u Velikoj Pisanici 4. svibnja 1921. godine, a četiri godine kasnije s obitelji seli u Zagreb, gdje je završio je Obrtnu školu, današnji Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Od 1940. do 1941. školuje se u klasi Petra Dobrovića u Beogradu, a potom od 1941. do 1943. na zagrebačkoj akademiji u klasi Ljube Babića.

Ostvario je više od stotinu i pedeset samostalnih izložbi te sudjelovao na oko tristotinjak skupnih, među kojima su gotovo sve najznačajnije svjetske izložbe poput Documente u Kasselu te bijenala u Sao Paolu i Veneciji.

Murtić je jedan od rijetkih hrvatskih umjetnika koji su stekli svjetsko priznanje i čija se djela nalaze u zbirkama renomiranih muzeja i galerija u svijetu, od Tate Gallery do Peggy Guggenheim Collection. Živio je i radio u Americi, Kanadi, Zagrebu i Vrsaru. Umro je 2005. godine.

Ulaz na tribinu i projekciju je slobodan, no obavezno je najaviti se na email: recepcija@msu.hr jer će broj posjetitelja biti ograničen u skladu s epidemiološkim mjerama.