u čast voljenom Zagrebu

Potresna Zagrebalica: Izložba fotografija Ane Šesto

17.03.2021 u 20:00

Bionic
Reading

Kad su 2016. Silvija i Ana Šesto objavile knjigu 'Zagrebalica' nisu ni slutile da će skoro četiri godine kasnije nastavak Zagrebalice nositi naslov 'Potresna Zagrebalica'

'Zagrebalica' kroz kratke priče i crtice iz zagrebačke svakodnevice donosi i poetizirana autoričina sjećanja vezana uz Zagreb, sjećanja na prošla i izgubljena vremena, sjećanja na lokacije te ljude. Ana Šesto je zbirku opremila autorskim fotografijama Zagreba, stoji u najavi. U 'Potresnoj Zagrebalici' Ana Šesto je fotografski zabilježila stradanja Zagreba u potresu 22. ožujka 2020. te poststradalničko razdoblje koje u kontinuitetu i dalje traje. U očekivanju izdanja knjige 'Potresne Zagrebalice' otvara se izložba fotografija Ane Šesto u čast stradalom voljenom Zagrebu.

-----

Ana Šesto (1986.) je fotografkinja, novinarka i voditeljica kulturnog kluba O’GRADA iz Zagreba. Bavi se organizacijom izložbi i drugih kreativnih događanja. Od 2019. redovito odlazi u London gdje pohađa radionice, fotografira te surađuje s Create Art Space London. Fotografijom se bavi od 2000. kad je upisala ŠPUD, smjer za fotografskog dizajnera. Magistrirala je 2013. godine na Studiju novinarstva na FPZG-u s mag. radom 'Fotografkinje od 70ih do danas'. Članica je HDLU-a i HZSU-a.

Sudjelovala je na dvadesetak samostalnih i tridesetak grupnih domaćih i međunarodnih izložbi. Snima za kazališta, umjetničke projekte i nakladničke kuće (kazalište Mala scena, Naklada Semafora, Knjiga u centru i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade…). Godine 2020. osvaja nagradu na 'International Theater Photography Contest' za predstavu 'Ovca za cijeli život' Martigen Matter. Iste godine knjiga s njezinim fotografijama 'Miona daj šuti' odabrana je među najljepše oblikovane knjige svijeta u sklopu natječaja 'Best Book Design from all over the World'. Dobitnica je i nagrade 'Kiklop' kao dio tima (fotografija) knjige za djecu 'Palac Sim i palac Tam' (2014.). Knjiga 'Zagrebalica' jedan je od projekata koje ostvaruje u autorskom timu s majkom, književnicom Silvijom Šesto, uz koje organizira putujuće izložbe.