ZELENA INSTALACIJA

U centru Londona niče prašuma

16.06.2009 u 09:25

Bionic
Reading

Nakon ljudi-spomenika, centar Londona ugostit će prašumu kao dio instalacije umjetnice Angele Palmer

Tri golema stabla prenesena iz ostataka sve ugroženije afričke džungle bit će postavljena na londonskom Trafalgar Squareu. Okružit će Nelsonov stup koji je sa svoja 52 metra otprilike jednako visok kao stabla, piše BBC. Kada padne noć uključivat će se zeleni laser koji će u visinama pokazivati mjesta do kojih bi stabla dosezala da su ostala u prašumama Gane. Za potrebe projekta Palmer je odabrala stabla srušena prirodnim putem.

Neobičnom instalacijom umjetnica želi upozoriti na prijetnju od nestanka šuma, a time i života za ljude.

'Kao što je šokantno ugledati nosoroga s odsječenim rogom, jednako će šokantno biti vidjeti ova debla – dokaz da bi ljudska ruka mogla uništiti naš svijet', rekla je Palmer i dodala da će za dio 'promatrača stabla ipak ostati samo lijepe skulpture'.

Umjetničko djelo podržala je i vlada Republike Gane, prve afričke zemlje koja je zakonom zabranila sječenje prašume. Instalacija će biti postavljena 15. studenoga, a u Londonu ostaje tjedan dana. Palmer se nada da će nakon tog odseliti u Kopenhagen gdje se u prosincu održava UN-ova konferencija o klimatskim promjenama.