NOĆ MUZEJA

U 60 gradova besplatne izložbe i kulturna događanja

26.01.2011 u 14:34

Bionic
Reading

Besplatno razgledavanje Murtića, šetnja svijetom ludih dvadesetih uz kuhano vino, večernje druženje s neandertalcima te sudjelovanje u stvaranju grafita, neki su od sadržaja koje posjetiteljima nudi Noć muzeja koja se održava 28. siječnja od 18 do jedan sat poslije ponoći diljem Hrvatske

Sedma Noć muzeja ove se godine održava u 60 gradova i 150 muzeja diljem Hrvatske, a kao i u prošlogodišnjim izdanjima, svi su programi besplatni za posjetitelje. Najveće gužve možemo očekivati u Zagrebu, a ako je suditi prema rezultatima prošlih godina, najveći broj ljudi pohrlit će na najatraktivnije izložbe.

BOGATI ZAGREBAČKI PROGRAM

Edo Murtić: Jesenja grana

Jedna od njih svakako je ona Donacije Murtić u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti koja donosi tristotinjak radova jednog od najvažnijih hrvatskih slikara, Ede Murtića, i obuhvaća njegovo stvaralaštvo od 1941. do 2004. godine. MSU najavljuje i glazbeni projekt u Ateljeu Kožarić u kojemu priznati umjetnik Ivan Kožarić izgovara svoje misli o umjetnosti i životu u suradnji s art rock grupom Roderick Novy, te predstavu 'Pokreni se' i projekciju filma 'Samac' u dvorani Gorgona.

Kao atrakciju večeri iz muzeja najavljuju predstavljanje instalacije 'Frameworks' autora Ivane Franke, Petra Miškovića, Lee Pelivan i Toma Plejića koja je premijerno izlaganje doživjela u Veneciji na 9. bijenalu arhitekture 2004. godine, a sada je dio muzeološkog postava Zbirki u pokretu.

Dugo očekivana izložba 'Art Deco i umjetnost između dva rata' moći će se razgledati u Muzeju za umjetnost i obrt. Postav od čak 750 eksponata, među kojima su skulpture, slike i fotografije, te večernje odjeća, novine i glazba, vraća nas u doba charlestona, kabareta i jazza i dočarava duh vremena dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća. Atmosfera će biti dodatno zagrijana kuhanim vinom.

KULTURA, LJUBAV I TEHNOLOGIJA

Art Deco i umjetnost između dva rata u MUO

Klovićevi dvori nude dvije aktualne izložbe, 'Antički Grci na tlu Hrvatske' i 'Umjetnička baština franjevačke provincije sv. Jeronima', a izložbe Vasilija Jordana i Ljube Babića koje su produljene zbog interesa publike moći će se razgledati u Modernoj galeriji.

Retrospektiva Marijana Trepšea na programu je Umjetničkog paviljona, iz kojega najavljuju i rasprodaju muzejskih izdanja.

Zanimljiv program priprema Muzej Mimara i u skladu sa svjetskim trendovima uvođenja tehnologije u umjetnost zainteresiranima prvi put nudi besplatan audio vodič mobitelom kroz stalni postav. U istom muzeju bit će održan i koncert Zbora HRT-a koji će izvoditi glazbu za komorne ansamble Gioachina Rossinija s početkom u 20.30.

Svi koji se žele prisjetiti ljubavnih brodoloma, imat će prilike posjetiti prošle godine otvoren Muzej prekinutih veza, a u isto tako mladom Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke moći će se razgledati izdanja Zagorkinih romana i sudjelovati u nagradnom kvizu 'Koliko znamo o hrvatskoj književnici'.

Zanimljivo je da je buran život i neumorno stvaralaštvo Marije Jurić Zagorke nadahnuo dramu 'Zagorka' koja će premijerno biti izvedena 28. siječnja u zagrebačkom HNK-u.

Profesor Baltazar, glavom i sijedom bradom, očekuje sve posjetitelje Prirodoslovnog muzeja gdje će postaviti Baltazargrad i govoriti o izložbi 'Carstvo minerala'.

Besplatni tramvaj linije Noć muzeja

I ove godine ZET izlazi u susret kulturi te osigurava besplatni prijevoz tramvajima linije Noći muzeja i mini-busovima.

KONCERTI, PREDSTAVE I GRAFITI 

Riječki MMSU na programu ima izložbe Vlade Kristla i Gorana Tomčića, te tribinu 'Umjetnik otpora' na kojoj će govoriti Rene Medvešek, Stanislav Habjan, Ana Marija Habjan, a Muzej grada Rijeke posjetiteljima nudi noć u znaku torpeda kroz izložbe 'Riječki torpedo' i foto izložbu 'Ars torpedo'.

Osječane će zabavljati Željko Vukmirica kao 'Mr. Single' u Arheološkom muzeju, a radovi 22. Slavonskog biennala moći će se razgledati u Galeriji likovnih umjetnosti Osijek. Na istom će mjestu bit održan i ponoćni koncert opernih i operetnih arija studenata.

Muzej krapinskih neandertalaca

Najzanimljiviji program u Splitu priprema Galerija umjetnina Split koja će ugostiti ulične umjetnike iz Splita, Rijeke i Zagreba u sklopu programa 'Meštartikulacija prostora'. Streetaristi će izrađivati djela na temu stalnog postava Galerije, a uz glazbu DJ-a izlažu Flyng Fortress, Angel, Zets, Lunar i R. A.Lindgren.

Za noćnu šetnju svijetom predaka Homo sapiensa u Muzeju krapinskihneandertalaca, koji je kroz proteklu godinu zabilježio velikuposjećenost, bit će potrebne prethodne rezervacije, dok je u GalerijiHlebine Muzeja grada Koprivnice na programu svečano otvorenje 'Podravkinipevci' u Noći muzeja.

Fokus interesa ove godine stavljen je na otočke muzeje. Tako se program održava u tri muzeja na Braču, a posebno je zanimljiva 'Vilinska noć u Škripu' u sklopu koje će bit predstavljena baština tog otoka i najstarijeg bračkog naselja Škrip.

Program po ukusu svih ljubitelja dobrog vina i umjetnosti priprema Gradski muzej Korčula koji će uz izložbu 'Gozbe u kući Marka Pola' točiti kuhano vino po starim kuharskim receptima. Od ove godine Noć muzeja održava se i u Crkikvenici gdje će biti otvorena izložba 'Srdačni pozdravi' iz Primorja i održani koncerti grupa E.N.I. i Ultimate, sve uz fritule i vino.

Detaljan program Noći muzeja dostupan je na internetskim stranicama.

U HT-muzeju može se razgledati izložba fotoradova zaposlenika HT-a