bestselleri

Tri nova naslova nakladnika Znanje i Vorto Palabra

14.04.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Nakladničke kuće Znanje i Vorto Palabra objavile su u travnju tri nova romana - 'Ljubav(i) mog života' Taylor Jenkins Reid, 'Posljednji izgnanici' Ann Shin i 'Optužba' Karine Tuil

Američka spisateljica Taylor Jenkins Reid, hrvatskim čitateljima najpoznatija po romanima "Sedam muževa Evelyn Hugo" i "Daisy Jones i Šestorka", u novom se romanu bavi temama ljubavi, gubitka i preispitivanja životnih odluka te pitanjem može li žena jednako voljeti dvojicu muškaraca.

Jenkins Reid karijeru je počela u filmskoj produkciji, a pisanjem se honorarno bavila još od srednje škole. Njezin prvi roman, "Forever interrupted" objavljen je 2013. godine. "Ljubav(i) mog života" na hrvatski je prevela Selma Muftić Pustički.

Istraživanje moralnih granica pojedinaca rođenih u opresivnom režimu tema je romana "Posljednji izgnanici" Ann Shin, koji čitateljima dočarava život u Sjevernoj Koreji i iskustva onih koji su se usudili pobjeći.

Kako ističe nakladnik, ova dirljiva priča čitatelja vodi na putovanje kroz sjevernokorejski režim i pruža potresan uvid u hrabrost i odlučnost ljudi koji se bore za slobodu i život dostojan čovjeka. Shin kroz snažne likove i njihove priče uspijeva dati glas ušutkanima.

Ann Shin bavi se pisanjem i produciranjem filmova i serija. Njezini dokumentarci "The Defector: Escape from North Korea" i "My Enemy, My Brother" osvojili su brojne nagrade, a njezina knjiga "The Family China" osvojila je nagradu Anne Green i bila je u užem izboru za nagradu Gerald Lampert. "Posljednje izgnanike" na hrvatski je prevela Mirjana Čanić Kukilo.

Pravosudna drama "Optužba" francuske autorice Karine Tuil govori o slučaju silovanja u visokim društvenim krugovima. Autorica propituje suvremeni svijet, demontira nemilosrdnu mehaniku pravosudnog stroja i suočava nas s vlastitim strahovima, ističe nakladnik.

Karine Tuil u svojim knjigama tematizira proturječja unutar pojedinaca i licemjerje suvremenog života. Za roman "Optužba" dobila je 2019. prestižnu Goncourtovu nagradu gimnazijalaca (Prix Goncourt des lycéens), a po njemu je Yvan Attala snimio film sa Charlotte Gainsbourg i Mathieuom Kassovitzom u glavnim ulogama. Roman je na hrvatski prevela Mirna Šimat.