rmn

KNJIŽEVNA NAGRADA TPORTALA

Tportal 16. put raspisao natječaj za najbolji hrvatski roman

  • V. Ba.
  • Zadnja izmjena 13.04.2023 11:15
  • Objavljeno 02.02.2023 u 14:09
Bionic
Reading

Tportal je raspisao svoj šesnaesti natječaj za najbolji hrvatski roman, a dobitniku ili dobitnici književne nagrade pripast će 10 tisuća eura

O dobitniku 10 tisuća eura vrijedne književne nagrade tportala odlučuje peteročlani žiri koji čine kroatistica Andrea Milanko, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić te prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, ujedno predsjednica žirija.

Žiri će najprije odabrati 11 polufinalnih, zatim pet finalnih naslova, a ovogodišnja dobitnica ili dobitnik bit će poznati u lipnju.

U konkurenciju za književnu nagradu tportala ulaze romani na hrvatskom jeziku, izdani pri hrvatskom izdavaču u prošloj kalendarskoj godini (u razdoblju od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2022.), a mogu ih prijaviti izdavači ili autori u razdoblju od 10.2.2023. do 25.2.2023.

Detalji o uvjetima natječaja i izboru dostupni su u Pravilniku natječaja, a sve o tijeku natječaja pratite na tportalu. Ponovno ove godine, Književna nagrada tportala donosi sa sobom i dodanu vrijednost u obliku audio izdanja pobjedničkog romana na platformi Book&Zvook.

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je petnaest puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Lani je najboljim proglašen roman "Zemlja bez sutona" spisateljice Marije Andrijašević u izdanju Frakture.

Godinu ranije nagrađen je Želimir Periš za roman 'Mladenka Kostonoga'. Damir Karakaš za roman 'Proslava' u izdanju OceanMora bio je nagrađen 2020. godine, dok je 2019. dobitnik književne nagrade tportala bio Nikola Petković za roman 'Put u Gonars' u izdanju Profila. 2018. godine godine, nagrađena je Dubravka Ugrešić za roman 'Lisica' u izdanju Frakture. Prije nje, 2017., pobijedio je Kristian Novak s romanom 'Ciganin, ali najljepši' (OceanMore). To mu je bio drugi put da je osvojio tportalovu književnu nagradu. Ranije je nagrađen za roman 'Črna mati zemla' (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile i autorice Olja Savičević Ivančević za roman 'Adio kauboju' (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za 'Vrijeme laži' (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman 'Anastasia' (Durieux), Tahir Mujičić za roman 'Budi Hamlet, pane Hamlete' (AGM), Drago Glamuzina za roman 'Tri' (Profil), Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa' (Profil), Ivica Đikić za roman 'Sanjao sam slonove' (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za 'Doba mjedi' (Tim Press).

  • +12
Žiri književne nagrade roman@tportal.hr Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal