OD ZAGREBA DO DUBROVNIKA

Top-izložbe koje hrvatski muzeji i galerije pripremaju u 2018.

16.01.2018 u 11:21

Bionic
Reading

Pored dvije izložbe posvećene Vlahi Bukovcu, koje će hrvatskoj javnosti premijerno prikazati čitav niz djela slavnog slikara, u 2018. muzeji i galerije diljem zemlje najavljuju brojne retrospektive domaćih umjetnika, ali i nekoliko zanimljivih projekata autora mlađe generacije. Donosimo detaljan pregled ponude na hrvatskoj likovnoj sceni u sljedećih 12 mjeseci

Velikanu domaćeg slikarstva Vlahi Bukovcu posvećene su čak dvije izložbe u ovoj godini. Prva je na rasporedu već u siječnju, u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, koja predstavlja Bukovčev život i rad u Parizu od 1878. do 1892. Među više od sto slika, koje su za ovu prigodu doputovale iz raznih dijelova svijeta, izložba 'Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje' uključuje u Hrvatskoj dosad neviđena djela iz Engleske i Francuske, poput sjajnog portreta Samsona Foxa. Posebna atrakcija je monumentalna kompozicija 'Isus prijatelj malenih' iz crkve franjevačkog samostana u Tomislavgradu, kojoj je ovo također premijerno prikazivanje u nas.

Velike posudbe iz čuvenog ruskog Ermitaža

I Umjetnički paviljon u Zagrebu u 2018. vraća se Bukovcu, kao jednom od pokretača ove galerije. Izložbu 'Vlaho Bukovac i njegov pariški profesor Alexander Cabanel' najavljuju kao svoju centralnu, a otvara se krajem rujna. Posudbe slika Bukovčevog profesora na École des Beaux-Arts, uglednog slikara Alexandera Cabanela, već su odobrene iz nekolicine francuskih muzeja, uključujući Petit Palais u Parizu i Musee Fabre u Montpellieru, a velika se posudba očekuje i iz muzeja Ermitaž u St. Peterburgu.

Paviljon ove godine također slavi svojih 120 godina, a obljetnicu će obilježiti izložbom 'Likovni vremeplov', koja se otvara početkom veljače te će kroz 120 djela predstaviti 120 umjetnika koji su izlagali u njoj, poput spomenutog Bukovca, Celestina Medovića, Josipa Račića, Ivana Meštrovića, Ede Murtića, Naste Rojc i Nives Kavurić-Kurtović.

  • +47
Izložbe u 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goran Vranic

Zagrebačka Mimara pak u travnju slavi 120. obljetnicu rođenja donatora Ante Topića Mimare, a na prigodnoj izložbi pokazat će izbor djela iz donacije Strossmayerovoj galeriji starih majstora, arhivski materijal o životu donatora te filmove posvećene njegovu životu.  

Mit šezdesetih u Hrvatskoj

I Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) slavi obljetnicu, svojih 150 godina, povodom čega u listopadu otvara izložbu 'Okruženju usprkos', koja će imati tri linije. Prva će obuhvatiti umjetničko stvaralaštvo ikoničkih radova članova HDLU-a nastalih tijekom cijele povijesti društva i u svim izražajnim medijima. Druga linija je o povijesti zgrade HDLU-a, a treća o društvenoj ulozi HDLU-a, odnosno o inicijativama i institucijama koje su proistekle na poticaj Društva.

Među hit izložbama 2018. svakako je ona u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt - 'Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost', od travnja do listopada, koja će ponuditi presjek jednog turbulentnog razdoblja hrvatske povijesti kroz tadašnju umjetnost, kulturu, arhitekturu, fotografiju, dizajn, književnost, kazalište, glazbu i film. Na tom je tragu i izložba koju u studenome otvara Muzej grada Zagreba, 'Moda i odijevanje 1960-ih u Zagrebu', koja pokriva pojavu butika, visokokvalitetnih modnih revija, kakve su se održavale na Zagrebačkom velesajmu, u Obrtničkoj komori i hotelu Esplanade, te prvih profesionalnih manekenki, modnih fotografa i kritičara. 

Antologijska 'Crna zastava'

Dubrovački muzeji 2018. idu puno dalje u prošlost dvjema gostujućim izložbama. Prva je 'Anamneza - povijest bolesti u antičkom svijetu' iz zagrebačkog Arheološkog muzeja, koja se otvara u ožujku, a donosi pregled jedne od najvećih zbirki rimskog medicinskog pribora u Europi. Druga, 'Čovjek i more', gostovanje je zadarskog Arheološkog muzeja i otvara se u travnju. Prikazat će ribarski alat i tehnike ribolova u antici te mitološka bića i proizvode vezane uz more. 

Moderna galerija u Zagrebu na Noć muzeja 26. siječnja prvi će put za javnost otvoriti reprezentativnu Zbirku Kallay, u kojoj će predstaviti preko stotinu ostvarenja 75 umjetnika hrvatske likovne moderne, kao i međunarodne avangardne i suvremene umjetnosti. Glavna atrakcija je rijetko izlagana antologijska slika Ljube Babića 'Crna zastava' iz 1916. 

Mimara za Noć muzeja najavljuje izložbu 'Muzej i sport – brže, više, jače.../citius, altius, fortius', kojom žele podsjetiti da su smješteni u zgradi nekadašnjeg Školskog foruma koji je imao i prvu modernu sportsku dvoranu s igralištem. 

Slikar koji je utro put modernom hrvatskom pejzažu

Od retrospektiva se ove godine ističu one slikara Emanuela Vidovića u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu krajem ožujka te Nikole Mašića u prosincu u Modernoj galeriji, koja će prvi put pokazati opus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 19. stoljeća, prvog izrazitog pejzažista i vrsnog animalista u nas koji je utro put modernom hrvatskom pejzažu.

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu za listopad priprema životnu retrospektivu vodeće hrvatske hiperrealističke umjetnice Jadranke Fatur, na kojoj će se predstaviti i radovi hrvatskih hiperrealističkih umjetnika mlađe i srednje generacije.

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti u rujnu otvara izložbu jednog od najvažnijih hrvatskih konceptualnih umjetnika, Gorana Trbuljaka, a Umjetnički paviljon u Zagrebu u srpnju predstavlja 19 novih slika Zlatana Vehabovića, nastalih za vrijeme jednomjesečne ekspedicije na jedrenjaku čija se ruta protezala krajnjom nezamrznutom regijom polarnog artičkog mora uz obale otoka Svalbard. 

Lauba pak 18. siječnja otvara izložbu Stipana Tadića 'Hrvatske planine', na kojoj će slikar pokazati pet monumentalnih ulja na platnu ('Biokovo', 'Dinara', 'Sljeme', 'Sljeme sa stražnje strane' i 'Učka') te pet ulja na staklu ('Sv. Rok', 'Klek', 'Ravna gora', 'Ivanščica' i 'Kalnik').

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) u ožujku najavljuje samostalnu izložbu jednog od 15 najboljih umjetnika u svijetu za skulpture od kartona, koje se dobivaju krojenjem papira, Marka Zubaka. Zanimljiva je i 'Ekstravagantne banalnosti', izložba posvećena pop-artu, koju ULUPUH otvara u listopadu, a na kojoj će skupina autora predstaviti nadrealni nakit i nosive skulpture ili instalacije.

Splitska Galerija umjetnina u lipnju sprema izložbu 'Mammon' koja će predstaviti odabrane hrvatske umjetnike u dijalogu s umjetnicima koji žive i rade na Karibima, s namjerom da pokažu dva područja koja dijele sličnu težnju za izgradnjom tržišne ekonomije na turističkoj industriji te socijalne, političke i ekonomske izazove koje opredjeljenje za monoekonomiju  nosi sa sobom. U 2018. najavljuju i izložbe Željka Kipkea i Marijana Molnara

Novi životni stil svemirskog doba

U travnju nas očekuje još jedna izložba HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost u zagrebačkom MSU, za koju će se izabrati tridesetak do četrdesetak radova umjetnika svih generacija i radova u različitim medijima. HDLU za svibanj priprema 34. Salon mladih, koji se održava svake dvije godine, a koji će u ovom izdanju preispitati što umjetnici trebaju učiniti kako bi unaprijedili svoj položaj. 

  • +4
10 godina projekta 'HT nagrada – MSU Zagreb' - najbolji radovi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Deseta, jubilarna Izložba hrvatskog dizajna 1718 održava se u studenome u MUO-u, a predstavlja najznačajnije radove u području dizajna nastale u Hrvatskoj u protekle dvije godine. Ovo je godina i za Bijenale industrijske umjetnosti, koje će se održati u MMSU u Rijeci od 21. srpnja do 28. listopada, dok će MSU Zagreb u prosincu ugostiti Trijenale robotike, gadgeta i naprava Device_Art. 

Na tom je tragu i izložba 'Pazi arhitektura!' u zagrebačkom MSU, koja će u lipnju, u suradnji s austrijskim MSU-om, pokazati otkačene koncepte novih ekologija, novih tehnologija i novog životnog stila svemirskog doba. Kroz godinu će se u MSU galeriji održati niz manjih izložbi, među ostalima Igora Rufa, Mirana Šabića i Mirona Milića, a 2018. otvaraju 'Glasom umjetnika' (I Am The Mouth'), na kojoj će sudjelovati pedesetak umjetnika iz 15 zemalja srednje i istočne Europe, djelima iz Umjetničke kolekcije Telekom osnovane 2010. 

Kalendar izložbi

siječanj

  • Alem Korkut, 'Tijelo', 11.1. - 3.2., Lauba, Zagreb
  • Stipan Tadić, 'Hrvatske planine', 18.1. - 3.2., Lauba, Zagreb
  • 'Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje', 18. 1. - 11. 3., Galerija Klovićevi dvori, Zagreb
  • 'Glas umjetnika', 19.1. - 18.3., Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
  • 'Loci aesthetici', izložba čeških i hrvatskih autora, 25.1. - 5.3., Muzej Mimara, Zagreb
  • 'Muzej i sport – brže, više, jače.../citius, altius, fortius...', 26.1. - 26.2., Muzej Mimara Zagreb
  • 'Zbirka Kallay', 26.1. - 18.3., Moderna galerija, Zagreb

veljača 

  • 'Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona', 1.2. - 4.3., Umjetnički paviljon, Zagreb
  • 'Slatko je, med nije, grko je, pelin nije. O kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji', 15.2. - 15.4., Etnografski muzej, Zagreb 

ožujak

  • 'Anamneza - povijest bolesti u antičkom svijetu', 1.3. – 2.4., Dubrovački muzeji
  • Daniel Richter / Izvor Pende, 1.3. - 8.4., Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka 
  • Marko Zubak, 'Svijet papertoysa', 7.3. - 22.3., Galerija ULUPUH, Zagreb
  • 'Emanuel Vidović - povodom 65 godina smrti', 20.3. - 13.5., Umjetnički paviljon, Zagreb
  • Željko Kipke, 'Dijagnoza: Dvoslika', ožujak/travanj, Galerija umjetnina Split
  • 'Trnje - prostor i ljudi', ožujak/lipanj, Muzej grada Zagreba

travanj

  • 'Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost', travanj/listopad, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb
  • Izložba u povodu 120. obljetnice rođenja donatora Ante Topića Mimare, 7.4. - 15.5., Muzej Mimara, Zagreb 
  • 'Čovjek i more', 11.4. - 13.5., Dubrovački muzeji
  • Najbolje od hrvatske suvremene umjetnosti, HT nagrada @MSU, 13.4. - 13.5., MSU Zagreb
  • Zbirka MMSU - izložba dokumentacije i radova iz fundusa muzeja, 15. 4. - 30.6., MMSU Rijeka

svibanj

  • 34. Salon mladih - Panoptikon, svibanj/lipanj, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb

lipanj

  • 'Pazi arhitektura!', 5.6. - 14.8., MSU Zagreb
  • 'Rez', izložba posvećena kolažu u umjetnosti, 5.6. - 14.8., MSU Zagreb
  • 'Dim – priča o duhanu', 27.6. – 30.7., Dubrovački muzeji
  • 'Mammon', lipanj/srpanj, Galerija umjetnina Split

srpanj

  • 'Jose Cura - Život objektivom slavnog tenora', 9.7. - 15.7., Umjetnički paviljon, Zagreb
  • Bijenale industrijske umjetnosti, 21.7. – 28. 10., MMSU Rijeka
  • Zlatan Vehabović, 'Tamno bijela zemlja', 20.7. - 2.9., Umjetnički paviljon, Zagreb

rujan

  • Goran Trbuljak, 5.9. - 18.10., MMSU Rijeka
  • Matko Mijić, 'Skulpture, asamblaži, slikoreljefi, crteži', 11.9. – 7.10., Moderna galerija, Zagreb
  • 'Vlaho Bukovac i njegov pariški profesor Alexander Cabanel', 25.9. - 6.1.2019., Umjetnički paviljon, Zagreb
  • Marijan Molnar, 'Inventura', rujan, Galerija umjetnina Split

listopad

  • 'Fotorealizam, Novo otkrivanje Jadranke Fatur', listopad/studeni, MSU Zagreb
  • 'Risk Change' – grupna izložba na temu ekscesa/migracija, 25. 10. - 1.1. 2019., MMSU Rijeka
  • 'Ekstravagantne banalnosti', 30.10. - 12.11., Galerija ULUPUH, Zagreb

studeni

  • 'Moda i odijevanje 1960-ih u Zagrebu', studeni 2018./veljača 2019., Muzej grada Zagreba 
  • Izložba hrvatskog dizajna 1718, studeni, MUO, Zagreb

prosinac

  • 'Okruženju usprkos - 150 godina HDLU-a', listopad/prosinac, HDLU, Zagreb
  • 'Retrospektiva – Opus, vrijeme, sudbina, Nikola Mašić (1852. – 1902.)', 11.12. – 21.1.2019., Moderna galerija, Zagreb
  • 'Device_Art': Trijenale robotike, gadgeta i naprava, prosinac 2018./siječanj 2019., MSU Zagreb