'ZNACI I ŠAPUTANJA'

Izložba na temu migranata u zagrebačkoj Galeriji Nova

29.11.2017 u 15:41

Bionic
Reading

Izložba 'Znaci i šaputanja', koja se otvara 29. studenoga u zagrebačkoj Galeriji Nova, predstavlja primjere umjetničkih praksi koje promišljaju pojam granice i reflektiraju ekonomske i ideološke uzroke migracija i dominantne politike reprezentacije migrantske i izbjegličke krize

Kritički propitujući posljedice rastuće militarizacije granica, osobito od zatvaranja europskih granica i balkanske migrantske rute i terorističkih napada u Parizu 2015. godine, izložba sučeljava tehnički jezik mapa, dijagrama i fotografskih prikaza s angažiranim korištenjem tjelesnih izraza, glasa i pjesme, ističe se u najavi izložbe.

Projekt 'Na mapi je jasno' Thomasa Keenana i Sohraba Mohebbija propituje ulogu kartografije u kretanjima velikog broja ljudi iz zona sukoba na Bliskom Istoku i u Africi prema Europi - migrantske rute obuhvaćaju mape koje nastaju tijekom putovanja i koje njihovi korisnici razmjenjuju, a tu su i mape kao oruđa provedbe opresivnih režima kontrole kretanja.

Serija fotografija 'Aura: F37' Davora Konjikušića, realizirana je pomoću policijskih termovizijskih kamera za noćni nadzor vanjskih granica Europske unije i bilježi migrantske prelaske šengenske granice, koje je umjetnik upotpunio audio zapisom razgovora migranata.

Po autorovim riječima, dok je prognanik i izbjeglica u širem biopolitičkom kontekstu za policijski aparat samo tijelo, 'homo sacer', kroz spajanje fotografije i zvuka ovim se prikazima daje jasan društveni identitet.

Slikovnica 'ABC rasističke Evrope' Daniele Ortiz služi se kolažem, slikom i tekstom definirajući pojmove koji se odnose na europski sustav kontrole migracija i kolonijalni rasizam, opisujući različite termine iz anti-kolonijalne i anti-rasističke perspektive.

Video Erkana Özgena 'Zemlja čudesa' iz perspektive gluhonijemog dječaka koji je pobjegao iz Sirije progovara o nemogućnosti opisa iskustva traume.

Izložba je dio dvogodišnjeg suradničkog projekta Oni su bili kakvo-takvo rješenje koji je u sklopu EU programa Kreativna Evropa inicirao kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW u suradnji s Tensta Konsthall iz Stockholma, Centrom za mirovne studije iz Zagreba i European Institute for Progressive Cultural Policies/EIPCP iz Beča.

S pjesmama sa svih strana svijeta na otvorenju će nastupiti zbor Domaćigosti, koji je nastao prošle godine na inicijativu Centra za mirovne studije, ne bi li se okupili stranci i domaći koji druženjem i pjevanjem žele ostvariti integraciju izbjeglica i ostalih u hrvatsko društvo te osnažiti borbu protiv predrasuda.

Izložba će biti otvorena do 10. veljače iduće godine.