Arno Rafael Minkkinen U MSU

Fotografije zbog kojih svoje tijelo više nećete doživljavati na isti način

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 08.12.2017 10:22
  • Objavljeno 08.12.2017 u 10:22
Usnula gravitacija (Gravity Sleeps), Žirje, 2017.

Usnula gravitacija (Gravity Sleeps), Žirje, 2017.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Arno Rafael Minkkinen

Izložba 'Obala neba', koja će se održati u MSU galeriji od 9. prosinca 2017. do 22. siječnja 2018., prvi put predstavlja najnovije radove Arna Rafaela Minkkinena, finsko-američkog umjetnika koji je prepoznatljivost stekao začudnim fotografijama na kojima su krajolik i ljudsko tijelo sjedinjeni u nesvakidašnjem i jedinstvenom kontekstu. Ove subote, 9. prosinca, ulaz na izložbu je besplatan, a umjetnik će u 17 sati u dvorani Gorgona održati predavanje 'Gravity Sleeps - The Magic of Photography'

Uz novu seriju radova nastalih za vrijeme umjetnikova nedavnog posjeta Hrvatskoj, izložba 'Obala neba' prikazuje izbor fotografija Arna Rafaela Minkkinena nastalih od 70-ih godina prošlog stoljeća naovamo, a riječ je o njemu svojstvenim, neobičnim autoportretima, u kojima krajolik poprima iznenađujuće oblike, a tijelo smješteno u njemu često prkosi zakonima fizike i onom očekivanom.

  • +2

Arno Rafael Minkkinen

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Arno Rafael Minkkinen

Poznati američki fizičar i pisac Alan Lightman u knjizi 'Saga, The Journey of Arno Rafael Minkkinen, Thirty–five years of photographs' o Minkkinenovom radu piše: 'Minkkinen me nagoni da ljudsko tijelo vidim kako nikad nisam jer koristi čudan kontekst, neočekivan položaj i savijanje lika, iz domišljene perspektive. Na kušnju stavlja moje pretpostavke o tome što sam i što mogu učiniti. Postajem priča koja se čita obrnuto. Postajem piramida koja balansira na vrhu. Postajem kozmos sa zemljom nad glavom i nebom ispod'.

Ušće rijeke (Mouth of the River), Fosters Pond, 2014.

Ušće rijeke (Mouth of the River), Fosters Pond, 2014.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Arno Rafael Minkkinen

Osim što je višestruko nagrađivani fotograf, kustos i pisac, Minkkinen je i priznati predavač. Trenutno predaje kao profesor emeritus na University of Massachusetts u SAD-u, te kao gostujući profesor i docent na Aalto University of Art, Design & Architecture u Finskoj.

#zhongweixing #mep #arnorafaelminkkinen

A post shared by Tudor (@tudorjeh) on

Prvog dana izložbe, 9. prosinca. u 17 sati u dvorani Gorgona MSU-a održat će jedno od svojih poznatih predavanja o fotografiji pod naslovom 'Gravity Sleeps - The Magic of Photography'. Kroz predavanje će se dodirnuti tema poput umjetničke inspiracije, kontinuiranog učenja, dosljednosti u radu te što ga je sve navelo da napusti karijeru uspješnog copywritera i u potpunosti se posveti stvaranju impresivnog fotografskog opusa.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Arno Rafael Minkkinen

#eternity #arnorafaelminkkinen #parisphoto

A post shared by ZB (@zanetaburzynska) on

Arno Rafael Minkkinen rođen je u Helsinkiju 1945., a u Sjedinjene Američke Države seli 1951., gdje djeluje i danas. Titulu Bachelor of Arts iz engleske književnosti stekao je na Wagner Collegeu, a dok radi kao copywriter, 1971. počinje fotografirati autoportrete. Školovanje nastavlja na Rhode Island School of Design na kojem 1974. stječe titulu Master of Fine Arts u polju fotografije.

#arnorafaelminkkinen

A post shared by Arnaud Deprez - Bboy Fenix (@arnauddeprez1) on

| Arno rafael minkkinen | #xplodmind . #arnorafaelminkkinen

A post shared by XPLODED (@xplodmind) on

Radovi su mu izloženi u nekim od najznačajnijih svjetskih muzeja uključujući Museum of Modern Art u New Yorku, Centre Pompidou i Musée d’Art Moderne u Parizu, Museum of Fine Arts u Bostonu, te mnogim drugim.

Ukupno je ostvario više od 100 samostalnih, a sudjelovao u gotovo 200 grupnih izložbi. Nositelj je odlikovanja regionalne stipendije američke Nacionalne zaklade za umjetnosti iz 1991., Ordena lava prvog reda Vlade Republike Finske iz 1992., finske Državne umjetničke nagrade za fotografiju iz 2006., nagrade zaklade Lucie za izvanredna ostvarenja u umjetnosti iz 2013. i stipendije Memorijalne zaklade Johna Simona Guggenheima iz 2015.

#arnorafaelminkkinen

A post shared by Anne-Laure Alexandre (@annelaure.alexandre) on

#ArnoRafaelMinkkinen #Fotógrafo #1945 #Helsinki #Finlandia

A post shared by Rosa Bas Rey (@rosabasrey) on

Cijena ulaznice za posjet izložbi 'Obala neba' je 15 kuna, ali će na prvi dan izložbe, 9. prosinca, ulaz biti slobodan. Ulaz na predavanje, koje će biti na engleskom jeziku, također je besplatan.

Zbog ograničenog broja mjesta u dvorani Gorgona, iz MSU-a mole posjetitelje da svoj dolazak najave na mail ana.skegro@msu.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!