IZLOŽBA 'TIJELO'

Kipar Alem Korkut u zagrebačkoj Laubi predstavlja 'makete bivanja'

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 09.01.2018 09:32
  • Objavljeno 09.01.2018 u 09:32
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lauba

Jedan od najznačajnijih kipara srednje generacije, Alem Korkut, predstavit će se samostalnom izložbom 'Tijelo', koja se otvara 11. siječnja, u sklopu ciklusa izložbi 'Hrvatska umjetnost danas' Kuće za ljude i umjetnost Lauba

Korkut će izložiti seriju dvanaest skulptura varijabilnih oblika, koje čine jedinstvenu tematsku i oblikovnu cjelinu, 'kiparsku instalaciju'.

Kako je najavljeno, riječ je o svojevrsnim 'maketama bivanja' koje nam se nižu pred očima poput kakve antropomorfne slikovnice. 'One nemaju primarno informativnu vrijednost, već služe oblikovanju određenih asocijacija o promjenjivosti i prolaznosti. Izdužene skulpture koje kao da se otapaju pred očima promatrača simbol su tjeskobe, nestalnosti, prolaznosti i propadanja', dodaje se.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lauba

Iz Laube ocjenjuju kako se Korkutovo promišljanje skulpture kreće između prostornog, taktilnog i materijalnog do dematerijalizacije skulpture. 'Bez obzira koje materijale, žanrove i metode koristio, ostaje vjeran propitivanju medija kiparstva, prolaznosti i skulpturalne procesualnosti u smislu raspadanja same materije ili namjerne izmjene stanja u određenom periodu', napominje se.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lauba

Alem Korkut (1970., Travnik) studirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i u Zagrebu, gdje je diplomirao 1997.

Autor je više javnih skulpura: u Pazinu, spomenika biciklu u Koprivnici (2005.), spomenika palim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku (2006.), Karlovcu (2009.) i Koprivnici (2016.).

Alem Korkut

Alem Korkut

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Dobitnik je Velike nagrade 27. salona mladih u Zagrebu, godišnje nagrade HDLU-a za mladog umjetnika 2004., Velike nagrade Splitskog salona 2009. te treće nagrade na izložbi T-HT nagrada@msu.hr 2011.

Izlagao na više od 30 samostalnih i oko 150 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 1998. do 2007. član HZSU. Od 2004. član Umjetničke organizacije Atelieri Žitnjak. Od 2007. predaje kiparstvo na ALU u Zagrebu.

Njegova izložba u Laubi će biti otvorena do 3. veljače.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!