IZLOŽBA 'TIJELO'

Kipar Alem Korkut u zagrebačkoj Laubi predstavlja 'makete bivanja'

09.01.2018 u 09:32

Bionic
Reading

Jedan od najznačajnijih kipara srednje generacije, Alem Korkut, predstavit će se samostalnom izložbom 'Tijelo', koja se otvara 11. siječnja, u sklopu ciklusa izložbi 'Hrvatska umjetnost danas' Kuće za ljude i umjetnost Lauba

Korkut će izložiti seriju dvanaest skulptura varijabilnih oblika, koje čine jedinstvenu tematsku i oblikovnu cjelinu, 'kiparsku instalaciju'.

Kako je najavljeno, riječ je o svojevrsnim 'maketama bivanja' koje nam se nižu pred očima poput kakve antropomorfne slikovnice. 'One nemaju primarno informativnu vrijednost, već služe oblikovanju određenih asocijacija o promjenjivosti i prolaznosti. Izdužene skulpture koje kao da se otapaju pred očima promatrača simbol su tjeskobe, nestalnosti, prolaznosti i propadanja', dodaje se.

Iz Laube ocjenjuju kako se Korkutovo promišljanje skulpture kreće između prostornog, taktilnog i materijalnog do dematerijalizacije skulpture. 'Bez obzira koje materijale, žanrove i metode koristio, ostaje vjeran propitivanju medija kiparstva, prolaznosti i skulpturalne procesualnosti u smislu raspadanja same materije ili namjerne izmjene stanja u određenom periodu', napominje se.

Alem Korkut (1970., Travnik) studirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i u Zagrebu, gdje je diplomirao 1997.

Autor je više javnih skulpura: u Pazinu, spomenika biciklu u Koprivnici (2005.), spomenika palim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku (2006.), Karlovcu (2009.) i Koprivnici (2016.).

Dobitnik je Velike nagrade 27. salona mladih u Zagrebu, godišnje nagrade HDLU-a za mladog umjetnika 2004., Velike nagrade Splitskog salona 2009. te treće nagrade na izložbi T-HT nagrada@msu.hr 2011.

Izlagao na više od 30 samostalnih i oko 150 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 1998. do 2007. član HZSU. Od 2004. član Umjetničke organizacije Atelieri Žitnjak. Od 2007. predaje kiparstvo na ALU u Zagrebu.

Njegova izložba u Laubi će biti otvorena do 3. veljače.