ČLANOVI ŽIRIJA

Tko odlučuje o pobjedniku ovogodišnje Pule? Među njima je i pobjednik Cannesa

13.06.2024 u 13:12

Bionic
Reading

Pulski filmski festival objavio je tko su članovi ocjenjivačkog suda 71. Pulskog filmskog festivala koji se održava od 11. do 18. srpnja 2024. U pitanju su lanjska dobitnica Velike zlatne Arene Mirta Puhlovski, glumica i redateljica Nina Violić te glumac Goran Marković - također dobitnici Arena za glumačka ostvarenja, montažerka Nina Velnić te Zlatnom palmom nagrađeni redatelj Nebojša Slijepčević

U natjecateljskoj konkurenciji Glavnog programa su 22 filma, od čega 11 u sekciji Hrvatski film te 11 u sekciji Hrvatske manjinske koprodukcije.

Dvoje prošlogodišnjih dobitnika Zlatne arene odlučuje o tome tko ih osvaja ove godine - Mirta Puhlovski i Goran Marković. Puhlovski je s Vedranom Pribačić nagrađena za „Veće od traume“, prvi dokumentarac koji je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film.

Marković je briljirao u glavnoj muškoj ulozi u “Sigurnom mjestu” i dobio Zlatnu arenu za glavnu ulogu, a znamo ga i po ulogama u nagrađivanim filmovima “Zvizdan”, “Aleksi” i “Tereza37”.

Nina Violić proslavljena je glumica koja je za svoje uloge dobila niz priznanja, među kojima i Zlatnu arenu za ulogu u filmu “Blagajnica hoće ići na more”, a prije dvije godine u Puli je prikazan njen dugometražni režijski prvijenac “Baci se na pod” za koji je nagrađena Brezom za najbolju debitanticu.

Nina Velnić nagrađivana je montažerka koja iza sebe ima brojne televizijske dokumentarne i igrane filmove i serije, među kojima su “Mjenjačnica”, “Počivali u miru”, “Jedna od nas” i “Betonski spavači”.

Nebojša Slijepčević trenutačno je najistaknutiji hrvatski redatelj: nedavno je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu za svoj kratkometražni igrani film “Čovjek koji nije mogao šutjeti”, a znamo ga i po vrsnim dokumentarcima “Gangster te voli” i “Srbenka”.

  • +2
Predstavljen 71. Pulski filmski festival Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Pula Film Festival

Hrvatski filmovi konkuriraju za 16 nagrada, a natječu se: “Bosanski lonac” (r. Pavo Marinković), “Božji gnjev” (r. Kristijan Milić), “Frka” (r. Svebor Mihael Jelić), “Naša djeca” (r. Silvestar Kolbas), “Proslava” (r. Bruno Anković), “Slatka Simona” (r. Igor Mirković), “Svemu dođe kraj” (r. Rajko Grlić), “Sveta obitelj” (r. Vlatka Vorkapić), “Šalša” (r. Dražen Žarković), “Šlager” (r. Nevio Marasović) i “Žena s gumenim rukavicama” (r. Mario Šulina).

Hrvatske manjinske koprodukcije natječu se za četiri Zlatne arene, u konkurenciji su naslovi: “Domaćinstvo za početnike” (r. Goran Stolevski), “Ekskurzija” (r. Una Gunjak), “KIX” (r. Bálint Révész i Dávid Mikulán), “Lost Country” (r. Vladimir Perišić), “M” (r. Vardan Tozija), “Ne očekuj previše od kraja svijeta” (r. Radu Jude), “Posljednji heroj” (r. Žiga Virc), “Radnička klasa ide u pakao” (r. Mladen Đorđević), “Sirin” (r. Senad Šahmanović), “Sunce mamino” (r. Kosta Đorđević) i “Živi i zdravi” (r. Ivan Marinović). Dodjeljuje im se Zlatna arena za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju i do tri Zlatne arene nekoj od ostalih kategorija.