HRVATSKI KNJIŽEVNI BAJKOMAT

Tekstovi iz Ferala u knjizi Deana Dude

24.06.2010 u 12:20

Bionic
Reading

Teoretičar i književnik Dean Duda predstavit će 'Hrvatski književni bajkomat' u knjižnici Bogdana Ogrizovića 30. lipnja u 11 sati

Knjiga obuhvaća pedeset autorovih tekstova posvećenih različitim temama domaće tranzicije koji su od 2002. objavljivani u hrvatskim tiskanim medijima, uglavnom u Feralu.

U prvoj tematskoj cjelini nalaze se članci posvećeni hrvatskoj književnoj tranziciji, odnosno promjenama u književnom polju koje nastaju u takozvanim neokapitalističkim uvjetima. Drugu cjelinu čine tekstovi posvećeni potrošačkim aspektima hrvatske tranzicije, osobito njezinu tretmanu u domaćim medijima. Obrađuju se fenomeni medijskih kompradora (prekupaca), festivalske kulture, tržišta nostalgije i umivenog društva kao jasni signali izlaska iz okvira 1990-ih, odnosno promjene nacionalno osviještenog subjekta u priželjkivanoga globalnog potrošača.

U trećem se bloku nalaze recenzentsko-kritičarski članci posvećeni knjigama ili pop-kulturnim proizvodima, a posljednja, četvrta cjelina obuhvaća tekstove na temu škole, školovanja, roditeljstva i reformi u školskom odnosno sveučilišnom sustavu.

Prema riječima urednika izdanja Viktora Ivančića, premda objavljivani u razdoblju od nekoliko godina, tekstovi okupljeni na jednome mjestu snaže jedan drugi, dobivaju dodatna značenja i čine logičnu i čvrstu cjelinu. Bez obzira na tematsku raznorodnost – ili bolje: upravo zbog toga – i posebnu posvećenost učincima tranzicije u domeni kulture, shvaćene u tradicionalnom i širem smislu, rezultat je, pored ostaloga, zaokružena kritika medijske moći i medijske industrije u nas.

Osim autora Deana Dude i urednika izdanja Viktora Ivančića, na predstavljanju će govoriti i Andrea Zlatar.