novo štivo hajrudina hromadžića

'Leksikon tranzicije': Knjiga koja lucidno odgovara na pitanja gdje smo, što smo, odakle smo krenuli i kamo idemo

26.09.2022 u 18:13

Bionic
Reading

'Leksikon tranzicije' (Disput, 2022.) Hajrudina Hromadžića izniman je arhiv povijesti medijske svakodnevice postsocijalizma u Hrvatskoj. Knjiga predstavlja važan analitički doprinos diskursu koji pokušava odgovoriti na pitanja o procesima koji u nas traju posljednjih tridesetak godina. Organiziran abecedno, u gotovo 130 natuknica, leksikon pokriva tri problemske cjeline: političku, ekonomsku i kulturnu, čime se dinamika tranzicije obuhvaća mnogim kategorijama koje su bile u optjecaju. Osim natuknica, Leksikon sadrži i autorovu uvodnu studiju koja pruža ključ za iščitavanje pojmova koji su obilježili trideset godina postsocijalističke tranzicije u Hrvatskoj te pogovor Deana Dude

Predstavljanje 'Leksikona tranzicije' održat će se u srijedu 28. rujna 2022. u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu s početkom u 19:30 sati, a o knjizi će pored autora govoriti Katarina Peović i Dean Duda.

Leksikon tranzicije uspostavlja dijagnostičke orijentire procesâ koji traju posljednjih tridesetak godina i lucidno odgovara na pitanja gdje smo, što smo, odakle smo krenuli i kamo idemo. Uspostavljen obilnim abecedarom od gotovo 150 natuknica, organiziran je u tri tematsko-problemske cjeline – političkoj, ekonomskoj i kulturnoj. Uz autorov izvrstan uvodni tekst, kojim se čitateljima predstavlja problem, leksikonska obrada fenomena aktualnih za tranzicijske procese nudi analitičko-dijagnostičku liniju središnjih i naoko perifernih aspekata društvenog života u hrvatskom, postjugoslavenskom i komparativno-globalnom okviru. Dinamika tranzicije obuhvaćena je stoga svim kategorijama koje su bile u optjecaju, svim pojavama koje ju obilježavaju i zavidnom količinom znanja koje je o njoj proizvedeno. U tom je smislu ovaj leksikon endemičan po temi (unatoč sporadičnim pokušajima znanstvene elaboracije tranzicijskih procesa) i iznimno sustavan po namjeri i strukturi, raritetan u domaćim, ali i u najširim uvjetima i raspravama. (iz recenzije Deana Dude)

“Leksikon tranzicije” otvara prostor novim mogućim pristupima istraživanju tranzicije i pokazuje do koje je mjere tranzicijsko doba duboko utjecalo na način na koji doživljavamo stvarnost. Leksikon će nas podsjetiti koje smo sve termine usvojili i što se zapravo iza njih krije. Na kraju krajeva, oni i jesu svjedoci procesa tranzicije. Pojmovi u Leksikonu tranzicije pojavljuju se kao dio kulture tranzicijske svakodnevice. U svakodnevnom govoru, koji dobrim dijelom konstruira i medijski jezik, ne samo da nastaju novi pojmovi već se neki semantički transformiraju i zadobivaju značenja koja nisu imali ili pak neko značenje koje je bilo suspregnuto odjednom osvaja semantičko polje. Procesi koje pratimo u Leksikonu tako su svojevrsni trag načina nastajanja pojedinih diskurzivnih formacija u zadnjih tridesetak godina. Tako ovo djelo postaje izniman arhiv povijesti medijske svakodnevice postsocijalizma u Hrvatskoj. (iz recenzije Tomislava Pletenca)