UBOJICE, LAŽLJIVCI I OKULTISTI

Sulude teorije zavjere otkrivaju pravu istinu o piscima

01.02.2014 u 09:17

Bionic
Reading

Književnica J. K. Rowling nije stvarna osoba, maštoviti Tolkein zapravo je bio mračni okultist, a autor 'Alise u Zemlji čudesa' Lewis Carroll zapravo je bio serijski ubojica Jack Trbosjek, neke su od suludih teorija zavjera kojih nije lišena ni književnost

Portal Listverse pozabavio se teorijama zavjera u književnosti koje postavljaju pitanja i pronalaze veze o kojima niste ni sanjali.

1.Kralj horora Stephen King ubio je Johna Lennona
Problem s teorijom da iza ubojstva Johna Lennona stoji Mark David Chapman je taj što jednostavno nije točna, smatra Steve Lightfoot. Autor knjige 'Stephen King Shot John Lennon' tvrdi da su Lennonovo ubojstvo naručili bivši američki predsjednici Richard Nixon i Ronald Reagan, a za to su angažirali ni manje ni više već kralja horora Stephena Kinga. Kao dokaz nudi fotografiju tvrdeći da je mjesto Chapmana zapravo King.


Stephen King

2. Salingerovove subliminalne poruke
'Lovac u žitu' je od trenutka kada je objavljen podizao prašinu. Od 1961. do 1982. dominirao je listama najčešće zabranjivanih romana u američkim školama. I dok su roditelje ponajviše brinule teme tinejdžerskog seksa u romanu, teoretičari zavjere misle da djelo predstavlja mnogo veću prijetnju. Kao jedan od argumenata za potonju tvrdnju iznose činjenicu da su ga čitali Mark David Chapman, ubojica J. Lennona i John Hinckley Jr. koji je pokušao izvršiti atentat na američkog predsjednika Ronalda Reagana. U članku objavljenom u magazinu Paranoia Adam Gorightly postavlja teoriju da je roman ispunjen subliminalnim porukama i čitatelje potiče na bunt, štoviše na ubojstva predsjednika i glazbenika.


J. D. Salinger

3. Tvorac 'Alise u Zemlji čudesa' je ubojica
Jack Trbosjek inspirirao je književna djela, filmove i bezbrojne spekulacije o pravom identitetu. Ipak, jedna nas je teorija posebno iznenadila, i to ona Richarda Wallacea koji vjeruje da se iza okrutnog serijskog ubojice zapravo krije Charles Lutwidge Dodgson poznatiji kao Lewis Carroll, autor 'Alise u Zemlji čudesa'. U knjizi 'Jack the Ripper, Light-Hearted Friend' Wallace tvrdi da se Carroll u zločinima udružio s prijateljem Thomasom Vere Bayneom. Utemeljena je na anagramima iz Carrollovih knjiga. Primjer je sljedećih nekoliko redaka: 'So she wandered away, through the wood, carrying the ugly little thing with her. And a great job it was to keep hold of it, it wriggled about so. But at least she found out that the proper way to keep tight hold of its foot and its right ear.'
Razmjestivši slova Wallace je dobio posve drugačije, štoviše grozomorne rečenice: 'She wriggled about so! But at last Dodgson and Bayne found a way to keep hold of the fat little whore. I got a tight hold of her and slit her throat, left ear to right. It was tough, wet, disgusting, too. So weary of it, they threw up—Jack the Ripper.' Kako bi 'raskrinkao' Carrolla Wallace je dakako morao malo prilagoditi tekst, izbaciti nekoliko slova i 'o' pretvoriti u 'i'.

4. J. K. Rowling ne postoji
J. K. Rowling, prije nego je stvorila megapopularnog malog čarobnjaka Harryja Pottera, bila je svakodnevna zaposlena majka koja je muku mučila s računima. No, prema mišljenju norveške filmašice Nine Grunfeld, to je samo teorija koju je ljudima podvalila izdavačka kuća Bloomsbury. Grunfeld misli da je saga o Harryju Potteru daleko preuspiješna za djelo žene bez spisateljskog iskustva. Jednostavno ne vjeruje da bi osobi bez spisateljskog iskustva pošlo za rukom napisati sedam romana u 10 godina, osobito uzevši u obzir da su svi romani izazvali nezapamćen interes javnosti. Grunfeld tvrdi da je cijela operacija previše profesionalna, potpomognuta prepredenim marketinškim potezima i da ženi bez prethodnog iskustva nikako ne bi pošlo za rukom tako glatko. Tvrdi da je Harry Potter projekt izdavačke kuće, da su ga stvarali timovi pisaca, te da je J. K. Rowling koju znamo zapravo glumica plaćena da zavara čitatelje.


J.K.Rowling

5. Charlotte Bronte ubila je sestre
Obitelj Bronte bila je prilično jedinstvena obitelj. Najpoznatije njene pripadnice, sestre Charlotte, Emily i Anne Bronte autorice su književnih klasika. Charlotte Bronte pamtimo po 'Jane Eyre', Emily je autorica 'Orkanskih visova', a Anne je, među ostalim, poznata po romanu 'Stanarka napuštenog zamka'.
Njihova djela doživjela su uspjeh kod čitalačke publike, no nažalost niti jedna od sestara Bronte nije preživjela tridesete te su umrle od tuberkuloze. No je li to pravi uzrok njihove smrti? Kriminalist James Tully, autor knjige 'The Crimes of Charlotte Bronte', ima mnogo intrigantniju teoriju. On smatra da je Charlotte bila ljubomorna na slavu svojih sestara i zbog toga se udružila s obiteljskim prijateljem Arthurom Bellom Nichollsom te otrovala Anne i Emily zajedno s njihovim bratom Branwellom. Emily i Branwell su preminuli 1848, a Anne godinu kasnije. Imanje i sav novac pripao je Charlotte koja se naposljetku vjenčala s Nichollsom. Ipak, autor smatra da je sve to bilo dio Nichollsova mračnog plana te je on na kraju ubio i svoju suprugu i sam uživao u bogatstvu. Tully je svoju teoriju pokušao objaviti kao publicističko djelo, ali kada nije našao voljnog izdavača sve je pretvorio u roman ustvrdivši da je istina katkada zanimljivija od fikcije.

6. Mračni prijatelji od pera
J. R. R.Tolkien i C. S. Lewis pisci su omiljeni diljem svijeta. Ipak, teoretičari zavjere tvrde da su se obojica bavila okultizmom. Primjere crpe iz njihovih djela. Tako oko Saurona iz 'Gospodara prstenova' uspoređuju sa svevidećim okom Iluminata, a neki tvrde da Gandalf simbolizira poznatog crnog maga Aleistera Crowleya. Frodo, prema tim teorijama, slijedi Gandalfova učenja i prolazi inicijaciju za ulazak u bratstvo, a popularna trilogija je stvorena samo kako bi čitatelje otvorila svijetu magije i okultnog.

A što je s Lewisom? Mary van Nattan tvrdi da lav Aslan predstavlja poganskog božanstvo sunca. Dokaz je prema njoj jasan. U priči 'Lav, vještica i ormar' odlazi u zemlju vječne zime u koju se povratkom Aslana ponovno vraća sunce.

7. Tko je napisao Shakespeareove drame?
Teoretičari zavjere smatraju da William Shakespeare, sin neukog obrtnika, ne može biti autor čuvenih drama. Kako bi čovjek iz takve sredine mogao uopće napisati djela o višoj klasi te o dvorskom životu? Smatraju da pisanje drame poput primjerice 'Kralja Leara' zahtijeva edukaciju i stil. Kao mogući pravi autori navode se Christopher Marlowe, Edward de Vere i sir Francis Bacon. Marlowe je bio poznati dramski pisac navodno ubijen u barskoj tučnjavi, no možda je preživio i skrivao se, smatraju, te zato objavljivao pod lažnim imenom. Drugi kandidat De Vere umro je prije nego su objavljeni 'Macbeth' i 'Oluja', ali tko kaže da je morao biti samo jedan autor djela? Možda je baš ta dva objavio nepoznati pisac. Sir Francis Bacon najuvjerljiviji je kandidat, a kao temeljni razlog za to je činjenica da nije bio mrtav u vrijeme kad su djela nastala. Tu je teoriju podržao i Mark Twain.