'House Bolero'

Studio za suvremeni ples slavi 60. godišnjicu osnivanja ansambla

08.05.2023 u 12:03

Bionic
Reading

Studio za suvremeni ples 60. je godišnjicu osnivanja ansambla obilježio novim projektom - plesnom predstavom House Bolero u koreografiji međunarodno priznatog slovenskog plesača i koreografa Mateja Kejžara koja je premijerno izvedena krajem 2022. u Zagrebačkom kazalištu mladih

Reprizne izvedbe spomenute predstave održat će se u utorak i srijedu, 9. i 10. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru.

Tako Studio za suvremeni ples simbolički nastavlja izvoditi predstave u prostorima koja su obilježila njegovo djelovanje. Koncept i koreografiju potpisuje Matej Kejžar, dok predstavu izvode Branko Banković, Ana Mrak, Ana Vnučec, Martina Tomić, Ida Jolić, Šimun Stankov i Ana Novković.

House Bolero Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nina Đurđevic

Projekt House Bolero je započet prije pet godina odom Plesu, zajedničkim eksperimentom proizašlim iz pitanja kako učiti iz plesa radije nego kako učiti plesati ili kako biti svoj. Ti ludi, čudni, queer, idiosinkratski plesni stilovi razvijali su se kroz rad s fizičkom prisutnošću, kinestetskim upisivanjem u vrijeme i prostor kao u materiju, u zajedničko energetsko polje, u dinamički teritorij i mjesto u kojem je stalna promjena dinamike moguća. Ovoga puta, povod je šezdeseta obljetnica Studija za suvremeni ples, stoji u priopćenju.

U ovom međugeneracijskom eksperimentu, sedam plesača kroz rad s tijelom, fizičkom prisutnošću i sa strašću za plesom neizbježno stvaraju nove implikacije: njihov plesopis postaje sila koja preispituje bezgranično polje normalizacije. Svjetlo i scenografiju potpisuje Petra Veber, fotografiju Nina Đurđević, a produkciju Studio za suvremeni ples. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nove. -- Više informacija o predstavi pronađite ovdje, a ulaznice za izvedbe ovdje.