ADU

Studenti danas prosvjeduju zbog profesora: 'Već desetljećima trpimo vikanje i vrijeđanje'

30.10.2023 u 10:59

Bionic
Reading

Studenti Akademije dramske umjetnosti najavljuju prosvjed danas u 13 sati ispred glavne zgrade ADU na Trg Republike Hrvatske 5

Razlog prosvjeda je jedan do njihovih profesora Ozren Prohić, piše srednja.hr. Prosvjed studenata dolazi nakon odluke da se profesor vrati na posao. On je, podsjetimo, dobio dvogodišnju suspenziju s Akademije zbog prijave za seksualno uznemiravanje. Prosvjed započinje u 13 sati ispred zgrade ADU-a, a jedan od ciljeva mu je omogućiti studiranje bez psihičkog i seksualnog zlostavljanja.

"Studentice i studenti na Akademiji dramske umjetnosti već godinama, ako ne i desetljećima, trpe vikanje, vrijeđanje, seksualno napastovanje, uznemiravanje, i neprimjerene ekscese od strane profesora. Uvjeravaju nas da se na to moramo naviknuti, da na to moramo tiho pristati, da je to ‘normalno’, da je to dio ‘umjetničkog procesa’. Uvjeravaju nas da su samo neki profesori tako malo ‘posebni’ (čitaj: alkoholičari i nasilnici), tvrde da to profesori rade u dobroj namjeri, da bi mi morali ‘očvrsnuti’, da nije tako strašno. E, pa strašno je, i ovakva ponašanja nikako nisu primjerena za akademsko okruženje," navode organizatori prosvjeda na Facebooku.

Studenti ADU-a najavili su prosvjed svega nekoliko dana nakon što je Ozren Prohić, tamošnji profesor koji je posljednje dvije godine bio suspendiran zbog sumnje na seksualno uznemiravanje, vraćen na posao. Kako je rečeno nedavno u emisiji Provjereno, suspenziju je dobio zbog prijave za seksualno uznemiravanje, no DORH protiv njega nije dignuo optužnicu.

Više čitajte na srednja.hr.