50 GODINA IZVOĐENJA

Stilske vježbe vraćaju se na pozornicu!

09.04.2018 u 13:22

Bionic
Reading

Kazalište Planet art javlja da se nakon stanke na scenu vraća legendarna predstava 'Stilske vježbe' s Perom Kvrgićem i Lelom Margitić u naslovnim ulogama, a dobra vijest dolazi nakon mučnih događanja u zagrebačkoj Skupštini

Nakon tromjesečne stanke 'Stilske vježbe' vraćaju se na scenu. Svečana izvedba u povodu 50 godina izvođenja bit će održana 29. travnja u Dramskom kazalištu Gavella u 19.30 sati. A prije toga mogu se vidjeti već 25., 27. i 28. travnja u 20 sati u Kazalištu Mala scena, najavili su iz Planet arta.

'Stilske vježbe' najdugovječnija su kazališna predstava. Godine 1968. u Teatru ITD postavio ih je redatelj Tomislav Radić po djelu francuskog književnika, pjesnika i esejista Raymonda Queneaua 'Exercices de style' iz 1947., u kojemu je na 99 načina ispripovijedao priču iz crne kronike. Radić, uz Tonka Maroevića, potpisuje prijevod i adaptaciju.

Hit od 1968.

Prvotno zamišljena kao studentski projekt, predstava je nadrasla očekivanja i postala hit sezone odmah poslije premijere održane 19. siječnja 1968. u maloj dvorani Teatra ITD, s Mijom Oremović kao prvom partnericom Kvrgiću.

Već godinama izvode je Pero Kvrgić i Lela Margitić, a nedavno je glumcima, prevoditelju Tonku Maroeviću te posmrtno redatelju Tomislavu Radiću predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uručila Povelju RH za osobit doprinos u promicanju kulturnog razvitka Republike Hrvatske.

  • +3
Stilske vježbe Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Planet Art

S druge strane, oko te predstave odvila se i mučna priča za koju su zaslužni zagrebački skupštinari. Podsjetimo, na Skupštini održanoj u veljači bilo je predloženo da se ekipi predstave, zbog osobitog doprinosa hrvatskoj kulturi, dodijeli nagrada od ukupno 150 tisuća kuna. Prema prijedlogu, Kvrgić i Margitić trebali su dobiti po 50 tisuća kuna, a prevoditelj Maroević te pokojni redatelj Radić, odnosno njegovi pravni sljednici, po 25 tisuća kuna. Međutim prijedlog je odbijen i odlučeno je da se dodijeli ukupno 10 tisuća kuna. Marko Torjanac, producent predstave, taj je iznos smatrao ponižavajućim za svih četvero umjetnika i apelirao je da se taj prijedlog ne prihvati te da se radije ne dodijeli ništa, a zbog toga je izložen brojnim verbalnim napadima. Na koncu je ekipa predstave 'Stilske vježbe' odbila prihvatiti novčanu nagradu Skupštine Grada Zagreba u znak solidarnosti s Markom Torjancem, gradskim zastupnikom i ravnateljem kazališta Planet art, koji je prema njihovim riječima bio izložen 'pravnim napadima i šikaniranju', kao i zbog neprihvatljiva odnosa prema značenju predstave.

  • +9
Marko Torjanac Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić