KASNOVEČERNJA ODLUKA

Snježana Abramović postala ravnateljica ZKM-a

03.12.2014 u 09:08

Bionic
Reading

Gradski zastupnici su većinom glasova prihvatili prijedlog kazališnog vijeća Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) da se Snježana Abramović Milković imenuje ravnateljicom ZKM-a

Skupština Grada Zagreba u utorak je sjednicu započela u 9 sati, a tek kasno navečer iza 21 sat na red je došlo imenovanje Snježane Abramović Milković ravnateljicom Zagrebačkog kazališta mladih.

Kazališno vijeće Zagrebačkog kazališta mladih sredinom studenog prihvatilo je kandidaturu koreografkinje Snježane Abramović Milković za novu ravnateljicu ovoga teatra, a njihov izbor trebala je potvrditi Skupština.

Peteročlano vijeće odabralo je Abramović Milković s tri glasa, a protukandidati su joj bili kazališna redateljica Snježana Banović, glumica ZKM-a Urša Raukar, ravnateljica kazališta Mala scena Vitomira Lončar i kazališni redatelj Aleksandar Popovski. Kazališno vijeće svoju je odluku obrazložilo najboljim ponuđenim programom.

Biografija

Snježana Abramović Milković diplomirala je 1980. u Školi za balet i ritmiku (Ana Maletić) u Zagrebu - Odsjek ritmike te naknadno na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Dugogodišnja je plesačica, a od 1992. i umjetnička voditeljica Zagrebačkog plesnog ansambla (ZPA). Radi i kao suradnica za scenski pokret u dramskim predstavama i na filmu, a često i kao koreografkinja opernih djela u hrvatskim narodnim kazalištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Kontinuirano surađuje s istaknutim kazališnim i filmskim redateljima u Hrvatskoj i inozemstvu te kao umjetnička voditeljica radi na internacionalizaciji plesne scene u Hrvatskoj. Godine 2000. osnovala je Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, a 2002. vraća se na scenu i kao izvođač te 2004. dobiva stipendiju Courants du Monde Svjetskog doma kulture u Parizu, u sklopu kojega proučava modele organizacije i produkcije plesnih centara u Francuskoj. Bila je predsjednica Udruge plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH) te članica Vijeća za međunarodnu suradnju pri Ministarstvu kulture. Članica je Vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju Ureda za prosvjetu, kulturu i šport Grada Zagreba te urednica plesnog programa Šibenskog dječjeg festivala.