'KAZALIŠTE BEZ GRANICA'

Slovenski 'Komad plastike' stiže u Kerempuh

15.03.2016 u 18:22

Bionic
Reading

U sklopu ciklusa 'Kazalište bez granica', koji podrazumijeva međunarodnu suradnju unutar uže i šire regije s istaknutim kazališnim kućama, Satiričko kazalište 'Kerempuh' gostovalo je u nedjelju, 13. ožujka, u Mestnom gledališču ljubljanskom s predstavom Dušana Kovačevića 'Maratonci trče počasni krug' doživjevši ovacije pred prepunim gledalištem. Zauzvrat, Mestno gledališče ljubljansko stiže u Kerempuh s predstavom 'Komad plastike'

Ljubljanska publika već je imala prilike vidjeti dva 'Kerempuhova' naslova: 'Živio Harms! Čuda postoje' (izbor iz djela Daniila Harmsa) u režiji Aleksandra Popovskog te autorski projekt Olivera Frljića 'Jazavac u Kerempuhu'. Mestno gledališče ljubljansko uzvratilo je predstavama 'Ukroćena goropadnica' Williama Shakespearea u režiji Anje Suša te 'Prevarama' Jere Ivanc u režiji Jake Ivanca

U Satiričko kazalište Kerempuh uzvratno dolazi Mestno gledališče ljubljansko sa svojom najnovijom premijerom 'Komad plastike' koja će se održati 17. ožujka u 20 sati. Riječ je o novom tekstu uglednoga i poznatog mladog autora Mariusa von Mayenburga. On duhovito i istovremeno s oštrim podsmijehom portretira dio europske populacije koji se (za razliku od bojnih drugih stanovnika stare cjeline) kupa u malograđanskom izobilju dok istovremeno tone u pomanjkanje osjećaja za sve što je autentično, spontano, etično, sućutno, ponajprije pa – logično.

Ulrike i Michaela drže prekrasnim bračnim parom, sve je uzorno i vrijedno zavisti. Od navodnog prekomjernog posla potpuno su iscrpljeni i uglavnom odsutni. U međuvremenu njihov je sin Vincent sam kod kuće. Prijašnju kućnu pomoćnicu su otpustili jer je imala mali poljski naglasak što je moglo štetiti Vincentovom jezičnom razvoju. Novaca je u kući bilo mnogo, međusobnog strpljenja, pak, puno manje.

Vrijeme je za zapošljavanje nove kućne pomoćnice. Pojavi se Jessica, lijepa i vrlo tiha. Čistit će, prati, kuhati i brinuti se za dijete. Jessica je čista suprotnost svojim novim poslodavcima. Vrlo pažljivo promatra i uglavnom šuti. Uspostavljen je neki formalni red i imamo osjećaj da će se u raskošni stan useliti harmonija. Ali nije tako. Jessicina različitost aktivira brojne nepredvidljive reakcije, ispovijedi, obračune i spoznaje. Kako to? Nemoguće je razabrati da li je preobrazba koju doživi obiteljski prijatelj, alternativni umjetnik Halupa, posljedica njegovog osobnog sloma ili je dio umjetničkog projekta.Pred našim očima se u prah pretvaraju umjetno podržavane manire, skrojene istine i navodno čvrsti karakteri… Tko je Jessica? Otkuda dolazi? Što im je učinila? Ili: što će oni učiniti njoj?

Redatelj predstave je Primož Ekart, a u njoj igraju Ivan Krajnc, Gregor Gruden, Rok Prašnikar, Gašper Tič i Tina Potočnik.

420461,420189,420204,420022