ZABRANJUJU REALIZAM

Slovenci u borbi protiv nepoćudne literature

29.09.2011 u 15:03

Bionic
Reading

Odluka da se zbog naturalističkih opisa seksa i mučenja životinja dvije knjige suvremenih autora izbace s popisa obvezne literature za osnovne i srednje škole u Sloveniji potiče brojne kulturne polemike i rasprave o tome da li se mladi čitatelji identificiraju s 'negativnim junacima'.

Istodobno, jedan od autora 'zabranjenih' knjiga navodi da je inicijativa za zabranu došla od jedne konzervativne političke stranke pa bi se iza svega mogao skrivati i širi skandal.

Zbirka pripovjedaka 'Na zelenu granu' pisca za mlade Andreja Predina, u kojoj se koriste dijalozi s kolokvijalnim vulgarnim izrazima za spolne organe i aktivnosti, te knjiga 'Oči' Andreja Makuca, čiji mladi negativni junak muči mačke kopajući im oči, skinute su s liste tekstova koje učenici moraju pročitati u ovogodišnjim pripremama za prestižna 'Cankarova priznanja', tradicionalno natjecanje iz znanja materinjeg jezika i književnosti.

Predsjednik državnog povjerenstva za to natjecanje dr. Igor Saksida izjavio je da su te knjige s liste obveznih problemskih tekstova prebačene na popis neobveznih pa će o tome hoće li se one koristiti u pripremama za natjecanje ili ne odlučivati svaka škola posebno.

Saksida je u razgovoru za televizijsku postaju A-kanal rekao da i dalje smatra da kako je riječ o dobroj literaturi te da kritike upućene povjerenstvu zbog njegova izbora nisu opravdane. 'Samo je sedam škola imalo primjedbe na predloženi popis literature', rekao je Saksida, a skidanje knjiga s popisa obvezne literature pojasnio željom da se izbjegne da u nekim školama dođe do bojkota natjecanja.

Ovogodišnji izbor literarnih tekstova za 'Cankarovo priznaje' ponovo je potaknuo rasprave mogu li se mladi čitatelji 'distancirati' od negativnih junaka u literaturi i jesu li opravdana mišljenja da problematični sadržaji mogu negativno utjecati na njihovu psihu.

'Dobro napisana knjiga mladima ne može škoditi', rekao je Saksida. Autor dobro napisane knjige ne poziva čitatelja da se identificira s negativnim junakom, nego naprotiv računa na njegovu kritičnost, a suvremena književnost za mlade ne može ignorirati društvenu realnost te jezik i izraze koji se svakodnevno čuju na ulici, navodi Saksida.

Autor zbirke pripovjedaka 'Na zelenu granu' Andrej Predin izjavio je da je hajka protiv njegova djela, pisanog u štajerskom mariborskom dijalektu, došla od jedne ljubljanske konzervativne političke stranke kojoj je ta tema dobro došla u kampanji pred ovogodišnje prijevremene parlamentarne izbore.

'Kritike kako je moja knjiga vulgarna i neprimjerena za mlade su netočne. Naravno da u dijalozima ima psovki i naziva spolnih organa jer je to realistički tekst, ali u tome nisam pretjerivao', rekao je autor, dodajući da je zato skidanje svog djela s popisa obvezne literature za natjecanje u materinjem jeziku doživio kao veliko iznenađenje.