DJEČJI ŽIRI NAGRADIO OSJEČANE

Slovačka predstava 'Kronopatuljci' najbolja predstava 54. PIF-a

24.09.2021 u 00:07

Bionic
Reading

Najboljom predstavom u cjelini 54. međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF proglašena je u četvrtak predstava 'Kronopatuljci' Kazališta lutaka Bratislava iz Slovačke, dok je nagrada dječjeg žirija pripala predstavi 'Ako me ne bude' Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

Prosudbeni žiri ove je godine djelovao u sastavu Saša Latinović (Srbija), te Katarina Kolega i Olga Vujović (Hrvatska). U osvrtu na program ovogodišnjeg festivala, žiri je posebno zapazio da su predstave 54.PIF-a promišljale lutkarsku umjetnost s odmakom od klasičnih uprizorenja.

'Ohrabrujuće je što su pojedine skupine putem poznatih priča i bajki odašiljale izravnu kritiku suvremenog društva te što su autorski tekstovi ozbiljno propitivali intimne teme poput prolaznosti ili različitosti', ističe se u obrazloženju žirija.

Iako su autori predstava posegnuli za gotovo svim poznatim vrstama lutaka, one su, zahvaljujući maštovitim redateljskim i animacijskim pristupima, djelovale novo i svježe. Promišljen odabir tehničkih sredstava svojim je metaforama produbio sadržaj pojedinih predstava i približio ih duhu našeg vremena, a većina izvođača istaknula se glumačkim i animacijskim umijećem, dočaravajući duhovito i uvjerljivo karaktere i emocionalna stanja svojih likova, mišljenje je žirija.

'Ukratko, kvalitetom animacije, domišljatim redateljskim rješenjima, angažiranim i aktualnim temama te raznorodnim lutkarskim pristupima ovogodišnji je festival sa znanjem i umijećem proslavio lutkarsku umjetnost', zaključuje se u obrazloženju.

Glavna nagrada Milan Čečuk za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je Kazalištu lutaka Bratislava, Slovačka, za predstavu 'Kronopatuljci', čiji je ansambl ovjenčan i nagradom 54. PIF-a za dinamičnu, duhovitu i preciznu animaciju te usklađenu i prožimajuću skupnu izvedbu, a predstava je redatelju Jakubu Maksymovu donijela nagradu za najbolju režiju, te Lazaru Novkovu za glazbu i dizajn zvuka.

Za scenografiju i vizualni identitet predstave 'Ako me ne bude', u izvedbi Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, nagrađena je Maja Lučić, koja je zajedno s Tamarom Kučinović i Tonijem Leakovićem dobila i nagradu za izradu lutaka u istoj predstavi. Predstava je donijela Andriji Krištofu nagradu za suptilnu i preciznu karakterizaciju lika sa snažnom emocijom u ulozi Ježa, a nagradu je dobio i Toni Leaković za ulogu Mede.

Predstavi 'Ako me ne bude' pripala je i Nagrada dječjeg žirija za najbolju predstavu 54. PIF-a.

Za uvjerljivu i energičnu glumačku i animacijsku izvedbu u predstavi 'Carevo novo ruho' Kazališta lutaka Maribor, Slovenija, nagrađeni su Uroš Kaurin i Tilen Kožamelj, dok je Janu Popela pripala nagrada za duhovitu i dinamičnu animaciju Zle vile u predstavi 'Trnoružica' Kazališta DRAK i Međunarodnog instituta figurativnog kazališta Kraljičin Gradac iz Češke.

Nagrada Tibor Sekelj za predstavu s najhumanijom porukom dodijeljena je Tinu Grabnaru, Tjaši Bertoncelj i Tadeji Pungerčar za predstavu 'Nebo iznad nas', u izvedbi Kazališta lutaka Ljubljana, Slovenija.

Na 54. međunarodnom festivalu kazališta lutaka PIF prikazano je od 17. do 23. rujna, na nekoliko lokacija u Zagrebu, ukupno 19 predstava lutkarskih kazališta iz niza zemalja.