RAD VELJKA POPOVIĆA

Slavni biciklisti Vaska Lipovca oživjeli u animiranom filmu

16.03.2018 u 12:17

Bionic
Reading

Slavne figure iz radionice kipara i slikara Vaske Lipovca inspirirale su splitskog animatora Veljka Popovića, koji ih je oživio u kratkom filmu 'Biciklisti'. S njime je ušao u konkurenciju ovogodišnjeg Animafesta u lipnju, a ovih dana objavio je i foršpan

'Biciklisti' Veljka Popovića referiraju se na čuvenu instalaciju Vaske Lipovca, sastavljenu od 60 skulptura vozača utrke, ali i na brojne druge junake i junakinje iz umjetnikovog opusa prepoznatljivog po obilju vedrine, humora, ironije i erotike.

Nedavno ih se u Zagrebu moglo vidjeti na Lipovčevoj retrospektivnoj izložbi u Galeriji Klovićevi dvori, koja je predstavila oko 250 njegovih skulptura, slika, grafika, crteža, reljefa i instalacija.

  • +44
Izložba Vaske Lipovca u GKD Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Veljko Popović već je svojim prvijencem iz 2008., filmom 'Ona koja mjeri' obišao 150 festivala, osvojio 14 nagrada te stekao reputaciju jednog od najzanimljivijih autora mlađe generacije. Među ostalim njegovim zapaženim i nagrađivanim naslovima još su 'Moj put', 'Dove sei, amor mio', 'Otac' i 'Planemo'. Popović u Splitu vodi studio Lemonade3d koji se bavi razvojem računalnih igrica, 3D ilustracijom i animacijom.

S 'Biciklistima', rađenim u koprodukciji s francuskim Arteom, ušao je u konkurenciju kratkog filma ovogodišnjeg Animafesta, koji se održava u Zagrebu od 4. do 9. lipnja.