'10 STVARI KOJE TREBA ZNATI O JELENIMA'

Novi animirani projekt Veljka Popovića u Annecyu

28.04.2013 u 20:40

Bionic
Reading

Među sedam kratkometražnih filmskih projekata na ovogodišnjem 'pitching' forumu Međunarodnog sajma animiranog filma, koji se održava u okviru festivala animiranog filma u Annecyu, uvršten je i '10 stvari koje treba znati o jelenima' istaknutog hrvatskog animatora Veljka Popovića

Sudjelovanje u tom programu posvećenom filmovima u produkciji bit će posljednja karika za zaokruživanje financijske konstrukcije novog filma koji bi se trebao početi raditi početkom ljeta, a završiti unutar godinu dana, rekao je Popović, autor animiranih filmova nagrađivanih na prestižnim svjetskim festivalima, 'Ona koja mjeri', 'Dove sei, amor mio' i 'Otac'

Po njegovim riječima, takvi forumi su za filmove u nastajanju osobito važni filmašima, a Annecy koji godišnje ima više od sto tisuća posjetitelja ima posebnu 'težinu', osobito kada se zna da su projekti za njegov forum ove godine izabrani između njih 265 prijavljenih iz cijeloga svijeta.

Popovićev novi film bavit će se temom ispraznog ritualiziranog ponavljanja svakodnevice kojom na kraju bivamo nošeni kroz život poput vlaka na tračnicama. Postavlja se pitanje što bi pojedinac učinio kada bi jedan dan 'ispao' izvan rutine svoga svakodnevnog života, prisiljen preispitati svoju svakodnevicu i njezinu istinsku vrijednost.

Dove sei, amor mio

Međunarodni sajam animiranog filma u Annecyu MIFA jedan je od najvažnijih događaja u svijetu animacije, a u posljednjih 25 godina etablirao se kao vodeći događaj za profesionalce na području animiranog filma. Prošle godine privukao je više od 2.500 profesionalaca i 470 izlagača iz 63 zemlje, a ove godine održava se od 10. do 14. lipnja, dan kraće od samog festivala.

Film '10 stvari koje treba znati o jelenima' izrađuje se u splitskom studiju 'Lemonade3d', producira ga Krupni kadar, a koproducent su 3D2D Animatori. Film sufinanciraju Hrvatski audiovizualni centar i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba.

Projekt je u okviru programa Annecyja kao nagradu dobio i mjesečnu rezidenciju za razvijanje scenarija na području animiranog filma u kulturnom centru, francuskom dvorcu Abbaye de Fontevraud, koja se već petu godinu zaredom veže uz kratke filmove.