U SKLOPU 72. IGARA

Skupna izložba šest umjetnica 'Gatara' od nedjelje u Sponzi

09.07.2021 u 21:07

Bionic
Reading

Skupna izložba 'Gatara' bit će otvorena u nedjelju, 11. srpnja u 21 sat u atriju palače Sponza. Kustosica izložbe je Selma Hafizović, a uz njezine radove, izloženi će biti i radovi Jagode Buić, Ive Laterze, Dubravke Lošić, Rebecce Ribichini te Tanye Small

Dobitnica brojnih svjetskih i domaćih nagrada Jagoda Buić, realizirala je više od 120 projekata kao kostimografkinja i scenografkinja za opere, balete, drame i filmove u različitim zemljama te redovito izlaže svoje monumentalne tekstilne instalacije na svjetskim bijenalima i u najvažnijim svjetskim muzejima.

Iva Laterza svoje je prve izložbe ostvarila u galeriji Tugboat u SAD-u. Diplomski studij umjetnosti na Sveučilištu Goldsmiths u Londonu u trajanju od dvije godine upisala je 2019., a u svibnju 2021. izlagala je na skupnoj izložbi u galeriji Proposition Studios u londonskom South Banku. Dubravka Lošić izlaže od 1983. godine na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a osim slikarstva, instalacija i objekata, bavi se scenografijom i kostimografijom.

Umjetnički rad Rebecce Ribichini obuhvaća zvuk, tekst, izvedbenu umjetnost, film i instalacije, a izlagala je i nastupala u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugdje. Rođena Newyorčanka Tanya Small u Zagrebu je osnovala filmski i fotografski laboratorij Klubvizija, a izlagala je na mnogim lokacijama diljem svijeta. Trenutno radi na nekoliko fotografskih projekata, a svojim radom pokušava otvoriti put novim načinima ne samo razumijevanja svijeta izvan nas, već i naših međuljudskih odnosa. Hrvatsko-američka slikarica Selma Hafizović bavi se razvojem ženskog arhetipa na filmu koji utjelovljuje ritualizirano mapiranje događaja u kontekstu suvremene industrije zabave i masovnih medija, a primarni interes su joj voljne i nehotične reakcije.

U tekstu kataloga izložbe istaknula je kako ova izložba koristi impozantnu i restriktivnu arhitekturu palače Sponza kako bi raščlanila na koje sve načine žene unapređuju, redefiniraju i preoblikuju svoju poziciju unutar društvenih normi nametnutih njihovim tijelima.

Ulaz na izložbu je besplatan, a razgledati se može svakim danom sve do zatvaranja Igara, 25. kolovoza.