otvaranje ovogodišnjeg festivala

Predsjednik Milanović primio predstavnike Osorskih glazbenih večeri

08.07.2021 u 23:30

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović razgovarao je u četvrtak u Uredu predsjednika s predsjednikom Osorskih glazbenih večeri Josipom Nalisom, ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Malog Lošinja Martinom Lipovac i članom Upravnog odbora Osorskih glazbenih večeri Berislavom Šipušom, uoči otvaranja ovogodišnjeg festivala

Zahvalivši predsjedniku Milanoviću na prihvaćanju pokroviteljstva nad održavanjem Osorskih glazbenih večeri, informirali su ga o programu ovogodišnjeg festivala koji se otvara 20. srpnja nastupom Zbora Hrvatske radiotelevizije koji izvodi Papandopulouv misu u d-molu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Predstavnici Osorskih glazbenih večeri dodali su kako će se ove godine održati ukupno 14 koncerata.

Osnovane sredinom 1970-ih, Osorske glazbene večeri i u petom desetljeću kontinuiranog postojanja nastavljaju njegovati osnovnu premisu - poticanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva, rečeno je na sastanku. Istaknuli su da Festival ima status nacionalnog festivala od 2011., a da je renesansna osorska katedrala, središnja festivalska pozornica, do sada ugostila gotovo 800 koncerata na kojima je praizvedeno više od tri stotine festivalskih narudžbi svih generacija skladatelja.

Govoreći o programima festivala, predstavnici Osorskih glazbenih večeri naveli su kako uz kanonska djela klasične glazbe svih razdoblja, problematiziraju stvaralaštvo ključnih ličnosti moderne i suvremene glazbe u Hrvatskoj, među kojima prednjače Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Ivan Brkanović, Miroslav Miletić, Igor Kuljerić, Stanko Horvat i drugi.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima.