Međunarodni festival kratkometražnoga filma

Na 19. Tabor Film Festivalu od 8. do 11. srpnja bogat i raznovstan program

28.06.2021 u 23:15

Bionic
Reading

Tabor Film Festival - Međunarodni festival kratkometražnoga filma (International Short Film Festival) u svom 19. izdanju od 8. do 11. srpnja u Velikom Taboru donosi uzbudljiv i bogat program filmova u konkurenciji te obilje popratnih sadržaja

Na ovogodišnjem Tabor Film Festtivalu ljubiteljima kratkometražnoga filma pružit će se jedinstvena prilika da pogledaju filmove koji se prvi puta prikazuju u Hrvatskoj, priopćio je u ponedjeljak festivalski press ured.

Na festivalu će biti prikazane premijere i favoriti svjetskih festivala, a glavni filmski program donosi i pobjednike najznačajnijih svjetskih festivala.

U međunarodnoj konkurenciji 26 naslova različitih žanrova

U međunarodnoj konkurenciji ove je godine 26 naslova različitih žanrovskih predznaka, obuhvaća filmsku produkciju iz dvadesetak zemalja širom svijeta, a prikazivat će se u pet programa slikovitih naziva - Muzika je put do sreće, Novo (ne)normalno, Pet nijansi sive, Apokalipsa sada i Pričaj mi o ljubavi. Velik broj naslova premijerno se prikazuje domaćoj publici, a u selekciji stranih filmova je i pobjednik najznačajnijega svjetskog festivala kratkoga filma u Clermont Ferrandu- slovenski film 'Sestre' Kukle Kesherović o tri najbolje prijateljice, zaklete djevice u sukobu s lokalnim dječacima.

Izbor selektora Ivana Ramljaka donosi i tri filma nagrađena na ovogodišnjem filmskom festivalu u Oberhausenu - 8'28' kineskog redatelja Su Zhonga u kojem se kroz humor blizak stanju očaja zapadne i istočne mitologije prikazuju budućim liderima svijeta, dokumentarac o ljepoti i krhkosti života 'More Woman, More Cry' švedske redateljice Anne Haugsgjerd te britanski film 'Divided by Law' autorica Katie Davies i Emme Agusita koji otvara aktualne probleme dvonacionalnih obitelji nastale primjenom Brexita i dolaskom pandemije.

Domaće filmske snage: pandemija, pustolovine i konceptualni pogreb

Tema pandemije neće zaobići ni filmove iz domaće konkurencije, kao što je to slučaj s filmovima 'U šumi' Sare Grgurić, 'Matijevići u izolaciji' Matije Matijevića, te s filmom 'Kako razgovarati s mamom' Dalije Dozet. Dijapazon obiteljskih i intimnih pitanja koja otvaraju ovi autori dodatno proširuju i Bela Bračko-Milešević s filmom "Još uvijek ne znam" o pokušaju pomirbe s vlastitim domom, te Marka Dješka koji u filmu "Sve te senzacije u mom trbuhu" progovara o iskustvu transrodnosti.

Na Taboru će ove godine biti prikazane i dvije hrvatsko-srpske koprodukcije - Igor Bezinović i Ivana Pipal u filmu 'Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio' inspiraciju za svoje žanrovski hibridno ostvarenje nalaze u odlagalištu otpada. Animirani film 'Pustolovine Glorije Scott - umorstvo u katedrali' autora Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića opredjeljuje se za fikciju u detektivskom ključu, prizivajući naslovom poemu slavnoga T. S. Eliota. Ezopove su pak basne polazište animiranoga filma "Cockpera" s kojim će se predstaviti Kata Gugić, dok Elvis Lenić u "Monologu o Puli" eksperimentira s filmskim predloškom sličnoga naslova.

Bit će prikazani i animirani filmovi 'Kula' Sunčane Brkulj i 'The Raf' Marka Meštrovića. Hrvatska svakodnevica prepoznat će se kao inspiracija filmskim istraživanjima u filmovima Josipa Lukića 'Bijeli Božić', 'Breed' Paule Skelin ili 'Jednog petka popodne' Lucije Brkić i Mateje Zidarić, te 'Užarska radionica 'Ivana Delimara' kojim će se predstaviti umjetnica Vlasta Delimar prikazujući u ovom radu konceptualni pristup pogrebu vlastitog oca.

O najboljim filmovima i ove će godine odlučivati dva žirija sastavljena od najboljih filmskih umjetnika i stručnjaka. U međunarodnom je montažerka Jelena Maksimović, redatelj Josip Lukić te filmski teoretičar Olaf Möller.

Svoje profesionalno mišljenje o 18 filmova u domaćoj konkurenciji izreći će prošlogodišnji dobitnik za najbolji film Natko Stipaničev, direktor Festivala kratkoga filma u Ljubljani FeKK Matevž Jerman te dramaturginja Asja Krsmanović, programska koordinatorica na Sarajevo Film Festivalu.

Uz glavni filmski program Tabor nudi i obilje popratnih programa uz glazbenu ponudu.